Ce se întâmplă cu prețul măștilor: se plafonează sau nu? De-abia acum e oficial

Diana Radu 28.04.2020, 08:27
Ce se întâmplă cu prețul măștilor: se plafonează sau nu? De-abia acum e oficial

Președintele Klaus Iohannis a declarat că după ce actuala stare de urgență se epuizează, adică după 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte mască de protecție. În acest context, toată lumea se întreabă ce se întâmplă cu prețul măștilor.

Se plafonează prețul măștilor? Răspunsul oficial al premierului

Și premierul Ludovic Orban a declarat că purtarea măștilor în spații publice închise, inclusiv în magazine, în mijloacele de transport sau la serviciu, va fi obligatorie după ridicarea stării de urgență. Orban a mai adăugat că măsura va fi valabilă atâta timp cât va fi necesar, în funcţie de evoluţia răspândirii pandemiei.

„Obligaţia de a purta mască va fi doar pentru spaţiile închise: dacă intrăm la magazin, dacă ne urcăm în mijlocul de transport în comun, la locul de muncă, dacă este în spaţiu închis. La deplasarea în aer liber, nu va fi o obligaţie, va fi la latitudinea fiecărui cetăţean dacă doreşte sau nu dorește să poartă mască. Obligativitatea de a purta mască va fi atât timp cât este necesar, în funcţie de nivelul de răspândire a virusului”, a declarat Ludovic Orban, luni seară, la Digi24.

plafonare, preț, masca, ludovic orban
Se plafonează prețul măștilor? Răspunsul oficial al premierului

În ceea ce privește plafonarea prețurilor la măști, Ludovic Orban a precizat că Guvernul nu va interveni pe piață pentru a plafona prețul măștilor de protecție și nu va interveni nici in privinta adaosului comercial.

„Obiectivul nostru este să asigurăm o cantitate suficientă de măşti pe piaţă. În cazul în care există o ofertă suficientă, la nivelul cererii, nu va fi nevoie de nicio intervenţie administrativă pe piaţă. Este preferabil acest lucru decât să impunem plafonări fie de preţ, fie de adaos comercial (…) Atâta timp cât va exista o cantitate suficientă de măști, oamenii vor avea de unde să cumpere și atunci nu va exista o criză care să ducă la o posibilă speculă și la creșterea prețurilor”, a punctat Ludovic Orban.

De asemenea, Orban a mai spus că nerespectarea obligativității de purtare a măștii în spațiile închise se va sancționa și că Guvernul va face tot posibilul pentru a asigura măști pentru persoanele defavorizate sau vulnerabile. Ceilalți cetățeni cu venituri stabile vor fi nevoiți să-și cumpere singure aceste măști de la farmacii.

Urmăriți Impact.ro și pe