Ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină în plină stare de urgență. Veste importantă pentru șoferi

Luiza Moldovan 21.04.2020, 15:43
Ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină în plină stare de urgență. Veste importantă pentru șoferi

Ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină în plină stare de urgență. Veste importantă pentru șoferi, adusă de pandemie. Cutremurul de pe piața din SUA nu se va simți la noi, asigură ministrul Economiei.

Ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină în plină stare de urgență. Veste importantă pentru șoferi

Prăbușirea istorică de ieri a prețului petrolului american, ajuns la valori negative, nu va afecta, pe termen scurt țara noastră. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că România nu va avea de suferit de pe urma crizei americane, pentru că noi, ca, de altfel, toată Europa, suntem legați de cotația Brent a petrolului, unde prețul e de 25 de dolari. La noi, lucrurile se vor resimți doar dacă prețul la pompă va suferi modificări.

“Ceea ce se poate întâmpla pe termen scurt, o scăderea a cotației barilului Brant în Europa este să avem o scădere la pompă a prețului benzinei și motorinei, ceea ce pentru populație ar fi un lucru pozitiv, dar asta îmi arată că economia este în continuare în descreștere și îmi arată că consumul scade”, a spus Virgil Popescu.

Popescu a mai spus că România consumă într-un an 11 milioane de barili de petrol, din care 4 sunt asigurați de producția internă. Importăm în jur de 60% din necesarul de petrol al consumului intern.

Cutremurul de pe piața americană nu se va resimți la noi (încă!)
Cutremurul de pe piața americană nu se va resimți la noi (încă!)

Scădere semnificativă a cererii pe piața petrolului

Marți dimineața, barilul de petrol se tranzacționa cu 1,10 dolari, față de un preț de minus 37,63 de dolari înregistrat luni seara la bursa din New York. Tranzacțiile cu contractele de livrare în mai se încheie marți. Scăderea dramatică a prețului petrolului se explică prin graba vânzătorilor de a găsi un cumpărător în măsură să preia fizic marfa.

“Contractele cu privire la WTI cu livrare în luna mai expiră marţi, ceea ce obligă toţi deţinătorii de astfel de contracte să accepte livrări fizice”, au explicat analiştii de la ANZ Bank. “În condiţiile în care capacităţile de stocare se umplu rapid… ne temem că nu există niciun loc unde ar putea fi depozitat”, adaugă analiştii.

Istorica prăbușire de luni are drept cauză, în mare parte, saturația depozitului petrolier de la Cushing (Oklahoma), unul dintre cele mai importante din SUA.

Din 1999 nu s-a mai întâmplat așa ceva

Acum, piața se concentrează pentru contractele din iunie. Pentru acestea din urmă, marți dimineața, pe piețele din Asia, barilul de petrol era cotat la 21 de dolari, față de 20,43 de dolari luni seara, la închiderea bursei din New York.

Cererea de petrol a fost mult diminuată din cauza pandemiei. La începutul acestei luni, OPEC și aliații săi au încheiat un pact istoric pentru a reduce producția cu 9,7 milioane de barili pe zi, începând cu 1 mai. Unii specialiști consideră că acest lucru nu e suficient pentru a contracara scăderea cererii.