Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor. Ludovic Orban îi dă replica lui Marius Budăi, ministru demis al Muncii

Raluca Juncu 24.10.2019, 17:33
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor. Ludovic Orban îi dă replica lui Marius Budăi, ministru demis al Muncii

Razboiul taberelor PSD-PNL continuă. Ludovic Orban a ironizat intenția guvernului demis de a majora salariul minim net cu 100 de lei, iar Marius Budăi, ministrul demis al muncii îl atacă la rândul său pe premierul desemnat pentru spusele acestuia.

Ministrul demis al Muncii, Marius Budăi susține inițiativa PSD de a mări salariul minim pe economie cu 100 de lei, aspect ce va avea drept consecințe reducerea gradului de sărăcie, precum și o diminuare a exodului. Însă această măsură nu poate fi adoptată de un guvern demis.

Bătălia pentru pensii și salarii

Viorica Dăncilă a declarat, marţi, în timpul unei acţiuni electorale la Botoşani, că Executivul va majora salariul minim cu 100 de lei. Anterior, ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmase că miercuri va fi pus în transparenţă publică un proiect hotărâre de guvern în acest sens. Ludovic Orban a ironizat anunţul Vioricăi Dăncilă şi al ministrului Muncii, Marius Budăi, cu privire la majorarea salariului minim cu 100 de lei, afirmând că:

„Mai era cineva prin 1989 care mai dădea câte 100 de lei sau câte un leu… Băieţii ăştia nu înţeleg, oamenii ăştia nu înţeleg că ei au fost demişi prin moţiune de cenzură, că nu mai pot să se comporte ca un guvern care e în funcţiune. Rămân la Palatul Victoria doar până la învestirea unui guvern şi nu pot să angajeze decizii importante de guvernare, ci numai să administreze treburile curente. Decizia privind salariul minim nu poate să o ia decât un guvern legitim, votat de Parlament”, a declarat premierul desemnat, Ludovic Orban.

În replică , Marius Budăi a spus că „Ar trebui să știe domnul Orban că, din toate țările din lume, 195 la număr, doar în 9 nu există salariu minim. Iar din Uniunea Europeană, România încă are al treilea cel mai mic nivel al salariului minim, dar și cel mai mare nivel al emigrației forței de muncă. Domnule Orban, ia vedeți, reușiți să uniți punctulețele într-o linie continuă?”

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Le reamintesc colegilor de la PNL care se pregătesc să intre la guvernare că majorarea salariului minim nu este opțională. În Programul de Guvernare promovat de PSD și votat de Parlament este prevăzut că salariul minim trebuie să ajungă la 2.500 de lei brut în 2022. Ca ministru al Muncii și Justiției Sociale m-am ținut de cuvânt și am realizat toate majorările de venituri promise pentru fiecare român. Guvernul PSD a programat pentru anul viitor creșterea punctului de pensie la 1.775 de lei, creșterea anticipată a salariilor din învățământ, de la 1 septembrie 2020, la nivelul anului 2022, precum și creșterea salariului minim”, a mai spus Marius Budăi pe pagina sa de Facebook.

Astăzi, după anunțarea programului de guvernare al viitorului cabinet Orban, Marius Budău a mai scris ulterior, tot pe aceeași rețea socială: „Am lecturat așa-zisul Program de Guvernare al PNL: nu vor să mai aplice nici Legea Salarizării Unitare și nici noua Lege a Pensiilor. Și vor să modifice și salariul minim. Adică exact ceea ce v-am spus, dragi români.

Potrivit art. 110, alin.4, din Constituția României, „Guvernul al cărui mandat a încetat (…) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”.

În prezent, în România salariul minim brut este de 2.080 lei. Persoanele care au studii superioare și care au cel puţin un an de vechime în muncă au un salariu minim brut de 2.350 lei lunar.

 

Urmăriți Impact.ro și pe