Ce se întâmplă cu pensiile și salariile din toamnă. Vestea așteptată de milioane de români. Anunțul a fost făcut astăzi

Andra Daoud 08.04.2022, 13:34
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile din toamnă. Vestea așteptată de milioane de români. Anunțul a fost făcut astăzi

Pensiile și salariile românilor ar putea crește până la sfârșitul anului. Guvernul așteaptă să vadă dacă, după adoptarea pachetului de măsuri sociale pentru românii cu venituri modeste vor mai rămâne bani la bugetul de stat și pentru aceste majorări. Cu cât ar putea crește pensiile și salariul minim și ce anunț a făcut Guvernul cu privire la majorări.

Ce se întâmplă cu pensiile și salariile din toamnă

Guvernul plănuiește să mai mărească o dată pensia și salariul minim pe economie până la finalul anului 2022. Înainte ca aceste majorări să devină realitate, executivul așteaptă să vadă dacă bugetul permite creșterile promise, după ce vor fi acordate pachetele de sprijin pentru românii cu venituri mici.

Pachetul de măsuri economice propus de PSD presupune, printre altele, ajutoare de 50 de euro pentru pensionarii cu venituri minime și vouchere de 30 de euro pentru copiii care provin din familii cu venituri mici.

În ceea ce privește creșterea pensiilor, aceasta ar putea fi undeva între 6-7% și 10-12%, în cel mai fericit scenariu. Salariul minim brut ar urma să fie și el majorat cu 200 de lei, sumă care nu va fi supusă impozitului pe venit și contribuțiilor sociale sau de sănătate.

Ce se întâmplă cu pensiile și salariile din toamnă. Vestea așteptată de milioane de români. Anunțul a fost făcut astăzi
Guvernul și-a propus să mai mărească o dată pensiile până la finalul anului

Ce spune ministrul Muncii despre creșterile promise

În urmă cu câteva zile, ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre sprijinul pe care Guvernul își dorește să îl acorde românilor cu venituri mici, dar și despre majorarea salariului minim brut.

Traversăm o perioadă grea. După o criză sanitară s-a suprapus o criză economică, după care o criză de securitate la granița noastră, care adânceste criza economică. Grija principală a oricărui Guvern ar trebui să fie categoriile vulnerabile.

Avem aceste discuții. Au fost tranșate o parte din ele. Sperăm ca mâine să le avem tranşate pe toate, pentru a le putea adopta în termen cât mai scurt prin ordonanțe de urgență. Ne dorim să sprijinim în primul rând cetățenii vulnerabili. Recent am beneficiat de vizita comisarului de muncă la nivel european. Am stabilit că trebuie să flexibilizăm și să nu asigurăm o sărăcie în România până în anul 2070.

La acest moment, toate pensiile din România sunt la 9,3 – 9,4 la sută. Nu există spațiu de negociere aici. Cifrele sunt cifre. Am stabilit cu comisarul pentru muncă faptul că noi trebuie să luptăm împotriva sărăciei. O să începem în primul rând cu cei din categoriile vulnerabile.”, a spus ministrul Muncii în urmă cu câteva seri, într-o intervenție la România TV.

 

Urmăriți Impact.ro și pe