Ce se întâmplă cu creierul tău dacă înjuri prea des. Cum primești ”superputeri”

Andreea Bisinicu / 27.01.2021, 13:19
Ce se întâmplă cu creierul tău dacă înjuri prea des. Cum primești ”superputeri”

Ce se întâmplă cu creierul tău dacă înjuri prea des. Cum primești ”superputeri”. De când suntem copii, părinții și persoanele apropiate din jurul nostru ne spun că nu este frumos să înjurăm sau să apostrofăm. Ei bine, iată că oamenii de știință au demonstrat faptul că persoanele care au limbaj mai colorat sunt mai inteligente decât cei care nu vorbesc urât. Ce se petrece în creier atunci când înjurăm prea des.

Ce se întâmplă cu creierul tău dacă înjuri prea des

Știm, nu e frumos să înjuri, nici să apostrofezi. Persoanele care „înjură ca la ușa cortului” sunt lipsite de educație și bune maniere, nu-i așa? Acest mit a fost demontat, în câteva clipe, de către cercetători. Oamenii de știință care au studiat înjurături de zeci de ani spun că folosirea limbajului urât este, de fapt, benefic. Numeroase studii au descoperit că utilizarea cuvintelor tabu poate fi un semn de inteligență, onestitate și creativitate, precum și o modalitate de a rezista durerii.

Deși se consideră că înjurăturile fac parte dintr-un limbaj colocvial și de prost-gust, cercetătorii au descoperit că oamenii educați sunt mult mai pricepuți la cuvinte blestemate decât cei care au un vocabular mai slab dezvoltat. Profanitatea a fost, de asemenea, legată de onestitate și creativitate, deoarece oamenii aleg cuvinte atât de puternice pentru a-și exprima emoțiile și atunci când fac acest lucru se activează o zonă a creierului drept, cunoscută sub numele de „creierul creativ”.

„Avantajele înjurăturilor sunt multe. Beneficiile înjurăturilor tocmai au apărut în ultimele două decenii, ca rezultat al multor cercetări privind creierul și emoțiile, împreună cu o tehnologie mult mai bună pentru a studia anatomia creierului.”, a declarat pentru CNN Timothy Jay, profesor emerit de psihologie la Massachusetts College of Liberal Arts, care a studiat înjurături de mai bine de 40 de ani.

Cercetatorii spun ca persoanele care injura sunt mult mai inteligente decat cei care nu vorbesc urat
Cercetatorii spun ca persoanele care injura sunt mult mai inteligente decat cei care nu vorbesc urat

De ce persoanele care înjură sunt mai sincere

Ce se întâmplă cu creierul tău dacă injuri prea des. Profesorul Timothy Jay a efectuat o serie de studii despre arta înjurăturilor și a ajuns la concluzia că există un avantaj evolutiv în utilizarea unui astfel de limbaj. În anul 2015, cercetătorul a realizat un studiu în care a demontat mitul conform căruia un limbaj colorat nu este adecvat. Acest test a pus la încercare capacitatea participanților de a genera cuvinte pe baza unei litere date. Rezultatele au arătat că cei care au formulat cele mai multe cuvinte, împreună cu numele animalelor, au folosit, de asemenea, cele mai multe înjurături.

Jay și echipa sa au mai găsit cuvinte tabu corelate pozitiv cu cele cinci trăsăturile de personalitate definitorii ale oamenilor: nevrotism, deschidere, onestitate, agreabilitatea și conștiinciozitatea. Nevrotismul și deschiderea s-au dovedit a fi corelate cu onestitatea, ceea ce sugerează că persoanele care obișnuiesc să înjure pot fi, de asemenea, cei mai cinstiți și sinceri.

Doi ani mai târziu, în 2017, un studiu realizat de o echipă internațională a constatat că apostrofarea este, de obicei, folosită pentru a exprima sentimentele autentice ale unei persoane. Echipa a stabilit că oamenii care înjură sunt sinceri la nivel individual și au integritate din punct de vedere social. De asemenea, profesorul Timothy Jay susține că oamenii îi văd pe cei care înjură ca fiind mai onești. Motivul? Persoanele care folosesc un limbaj colorat sunt cei care spun adevărul, de cele mai multe ori, și ajung la subiect mai repede decât mincinoșii, care încep să inventeze povești pentru a se scuza și sunt mult mai atenți la folosirea cuvintelor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI