Ce se întâmplă cu contractele de muncă ale românilor. Anunțul surpriză de la Guvern

Raluca Juncu 03.08.2020, 13:26
Ce se întâmplă cu contractele de muncă ale românilor. Anunțul surpriză de la Guvern

Pentru că multe companii nu au avut posibilitatea financiară de a susține plata angajaților, în contextul pierderilor generate de pandemia de COVID-19, s-a dispus plata șomajului tehnic, care este susținut de Guvernul României până în septembrie. Ludovic Orban a explicat, în cadrul unei emisiuni televizate, care este situația contractelor de muncă suspendate. Premierul a transmis că potrivit Revisal numărul angajaților cu contract de muncă este cu doar 648 mai mic față de începutul anului.

Ce spune Ludovic Orban despre numărul șomerilor din România

Premierul a transmis, la B1TV că la data de 20 iulie a fost înregistrată o diferență de doar 648 de șomeri, deși ministrul Muncii, Violeta Alexandru anunța, în primăvară că ar fi vorba de 1,5 milioane de persoane cu contractele de muncă încheiate, ca urmare a restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19.

 

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

„Eu vă dau date luate din Revisal. La data de 20 iulie raportat la 1 ianuarie 2020, numărul de angajați cu contracte de muncă a fost mai mic doar cu 648 de angajați cu contracte de muncă. Date oficiale din Revisal. Eu cred că trebuie fundamentate mai bine știrile. Sigur că dacă urmărești în Revisal au existat mai multe categorii, suspendări, încetări de contracte, dar foarte mulți din cei cărora le-au încetat contractele de muncă s-au reangajat.

Eu vă vorbesc de angajați cu contracte de muncă. Este adevărat că a scăzut un pic mai mult numărul de contracte de muncă, dar numărul de contracte de muncă nu se referă la numărul de angajați. Pentru că un angajat poate să aibă mai multe contracte de muncă”, a declarat Ludovic Orban, potrivit B1Tv.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), numărul șomerilor depășea, la începutul luni iulie, 460.000 de persoane, cu peste 110.000 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut.

În luna mai, ministrul Muncii anunța că 1,5 milioane de români au primit indemnizația de şomaj tehnic, acordată în contextul pandemiei de COVID-19. Ulterior, numărul a scăzut la 1 milion de persoane care avea contractele de muncă suspendate.

Urmăriți Impact.ro și pe