REACȚIE EXCLUSIVĂ

Ce se întâmplă cu cetățenii ucrainieni care vor să lucreze în România? „Legea acum le cere documente de la Serviciile Consulare din alte țări, practic ar trebui să se întoarcă la Kiev”

Gabriela del Pupo 01.03.2022, 10:16
Ce se întâmplă cu cetățenii ucrainieni care vor să lucreze în România? „Legea acum le cere documente de la Serviciile Consulare din alte țări, practic ar trebui să se întoarcă la Kiev”

Din zecile sau sutele de mii de ucrainieni care vor veni pe teritoriu României unii ar putea fi integrați prin găsirea unui loc de muncă. Având în vedere faptul că nu se știe cât vor trebui să rămână în România aceasta este și cea mai bună soluție, mai ales în contextul lipsei forței de muncă. Legislația actuală însă nu este adaptată la un scenariu de război.

Documente de la Kiev sau taxe costisitoare, așa arată legea acum

USR trage un semnal alarmă în privința integrării de piața muncii a refugiaților care au ajuns în România. Majoritatea sunt femei cu copii și în perioada următoare vor trebui să își construiască o viață aici chiar dacă și temporar. Deocamdată însă zeci de mii de ucrainieni au statut de vizitator.

Dacă o mamă din Ucraina cu copilul aplică pentru statutul de azilant trebuie să aștepte 2-3 luni până primește documentele finale de refugiat și de la acel moment are drept la asistență socială, toate drepturile practic ale cetățenilor țării. Dar din 33.000 de mii de cetățeni Ucrainieni doar 700 au cerut drept de azil, ceilalți sunt cu statutul vizitatorului.

Ce face noi cu această lege este să ne asigurăm că ei primesc drept accelerat de muncă, chiar și într-o lună de zile sau imediat ce găsesc un angajator trebuie doar să informeze Oficiul de Imigrări. Așa cum e legea acum le cere documente de la Serviciile Consulare din alte țări, practic ar trebui să se întoarcă la Kiev ceea ce imposibil, sau să se ducă până în Chișinău să obțină documentele respective. Nu are nici un sens din moment ce ei sunt deja pe teritoriul României. Am eliminat asta.” a declarat pentru impact.ro deputata Oana Țoiu.

Întrunire de urgență a factorilor responsabili din Capitală. Măsuri pentru refugiații ucraineni

Taxe de sute de euro și multă birocrație

O astfel de lege prin care sutele de mii de ucrainieni care au plecat zilele acestea să poată avea drept de muncă este discutată și la nivel european. Și în cel mai fericit caz, în care conflictul ar fi soluționat mulți din cei care au fugit din calea războiului nu mai au case, ar trebui să refacă totul de la zero. Salariul minim în Ucraina este de 130 de euro.

Le trebuia permis de lungă ședere, pentru asta trebuiau să plătească o taxă echivalentul a aproximativ 180 de euro. Pe durata acestui an am eliminat aceste cerințe. România are un deficit de locuri de muncă neocupate de până la 200.000 pe durata unui an. Chiar astăzi la Agențiile de Ocupare a Forței de muncă sunt 25.000 de locuri de muncă și sunt mulți angajatori care nici măcar nu au ajuns să le publice.

Propunerea noastră către Minister și Guvern este să preia practic propunerea și să dea o ordonanță (de urgență). Noi avem prin grupul parlamentar Renew discuții și la nivelul Uniunii Europene ca în statele membre care primesc cetățeni să le fie acordat drept de muncă similar cetățenilor Europei.” a mai precizat deputata USR.

Ministrul Muncii declara în urmă cu doar câteva zile că se vor prelungi vizele de ședere pentru cei care se angajează.

Ca urmare a întrebărilor apărute în spaţiul public în contextul conflictului din Ucraina, precizez că cetăţenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul României nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de 9 luni dintr-un an calendaristic, potrivit OUG 25/2014. Cetăţenilor Ucrainei, intraţi în România în scopul încadrării în muncă, li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, a precizat Marius Budăi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...