Ce se întâmplă cu carnea de porc nevândută din Europa? Pandemia a afectat dramatic vânzările. Cât a ajuns să coste acum

Cristian Cojocaru 22.11.2020, 15:41
Ce se întâmplă cu carnea de porc nevândută din Europa? Pandemia a afectat dramatic vânzările. Cât a ajuns să coste acum

Bloomberg informează că Europa se confruntă cu un mare surplus de carne de porc. Potrivit acestora, pandemia dar și pesta porcina africană au produs efecte majore pe piață. Carnea de porc nevândută din Europa se confruntă cu o situție excepțională.

Ce se întâmplă cu carnea de porc nevândută din Europa?

Astfel că, Germania, cel mai mare producător de carne de porc din UE, în urma cazurilor din septembrie, de pestă porcină aflată la porcii mistreți, a fost exclusă de pe piața Asiei. Astfel, în acest moment exista un Acest lucru înseamnă că există un surplus de carne de porc. Datorită restricțiilor impuse din cauza pandemiei, restaurantele au vândut mult mai puțină carne.

Carnea de porc nevândută din Europa, se confruntă cu o scădere majoră a prețurilor. În Germania, prețul pieței este sub 40% comparatic cu prețul din luna martie. Carcasele de porc se confruntă cu cele mai mici prețuri de după 2016. Deși alți producători europeni văd un avantaj în situația în care China importă la nivel de recorduri, alte țări se confruntă cu probleme la export. Germania se confruntă cu sute de mii de porci nevânduți din ferme.

Asociaţia crescătorilor de porci din Germania, au stabilit că fermierii pierd aproximativ 60 de euro la fiecare animal. Dacă Guvernul nu va interveni, mulți producători se vor afla în situația falimentului. Deși China ”absoarbe cantităţi uriaşe de carne de porc, nu este suficient pentru a susţine preţurile”, potrivit lui Max Green, analist la IHS Markit.

Carnea de porc nevândută din Europa, se confruntă cu o scădere majoră a prețurilor
Carnea de porc nevândută din Europa, se confruntă cu o scădere majoră a prețurilor

Cel mai mare exportator de carne de porc

Deși Uniunea Europeană este cel mai mare exportator de carne de porc,  restricţiile la export aduc mari probleme. De aceste restricții se lovește și Germania. Astfel, fermierii din Danemarca vând mai puțini porci tineri, unde sunt crescuți și sacrificați. Din cauza acestor condiţii, abatoarele din Danemarca sunt nevoite să lucrez mai mult și chiar să facă noi angajări.

Potrivit lui Rupert Claxton, director la firma de consultanţă Gira, această situație ar putea dura chiar și șase luni. În acest mod, cererea și oferta vor putea ajunge la un echilibru. Totodată, China a cerut importatorilor să dezinfecteze fiecare import de produse congelate. Exigența chinezilor va face ca transporturile să dureze și mai mult. 

„Covidul rămâne o necunoscută. Este foarte dificil să realizezi un echilibru atunci când lucrurile sunt într-o continuă schimbare”, spune Rupert Claxton.

Șansele ca lucrurile să își revină, sunt văzute undeva după ridicarea restricțiilor și redeschiderea restaurantelor. Cu toate acestea, cererea din partea Asiei rămâne una puternică. Departamentul american al Agriculturii prevede că,  în 2021 consumul de carne de porc în UE va creşte cu 1,3%. Consumul de carne din acest an este cel mai scăzut din ultimele două decenii, potrivit digi24.ro .

Urmăriți Impact.ro și pe