Ce se întâmplă cu bucăţile de cartofi care nu ajung în pungile de chipsuri din România. Puţini au habar

Nicu Stan 24.09.2021, 13:20
Ce se întâmplă cu bucăţile de cartofi care nu ajung în pungile de chipsuri din România. Puţini au habar

S-a aflat ce se va întâmpla cu resturile cartofilor care rămân după fabricarea chipsurilor. Compania PepsiCo, care are activități în industria băuturilor răcoritoare, precum și a produselor alimentare, va implementa în România un sistem de producție testat deja în Anglia.

PepsiCO a anunțat ce va face cu cojile rămase în urma procesului de fabricare a chipsurilor. Mulți credeau că nu este posibil așa ceva

S-a aflat unde vor ajunge cojile de cartofi rămase în urma prcesului de fabricare a chipsurilor Lays, produse de compania americană PepsiCo în România.

Gigantul american anunță că resturile cartofilor, în urma unui sistem de  producție testat în Marea Britanie, vor fi transformate în îngrășământ cu emisii reduse de carbon.

Resturile cartofilor folositi la fabricarea chispurilor, transformate in ingrasamant
Resturile cartofilor folositi la fabricarea chispurilor, transformate in ingrasamant

Îngrășământul va fi folosit în România din 2023

Astfel, fermierii locali care produc cartofi pentru chipsurile de la PepsiCo ar putea folosi, începând cu anul 2023, îngrășăminte naturale produse din cojile cartofilor utilizați deja pentru producția de chipsuri în fabrica din Popeşti-Leordeni.

Acest nou tip de îngrășământ, care are un conținut scăzut de carbon, este bogat în substanțe nutritive și se folosește deja cu succes deja de către fermierii din Anglia unde compania are o unitate de producție.

Îngrășământul a dat rezultate bune în Marea Britanie

”Plănuim să lansăm această tehnologie a îngrășămintelor cu conținut scăzut de carbon și în România, însă cel mai probabil acest lucru nu se va întâmpla până în 2023”, au declarat oficialii companiei care și-a prezentat recent noua strategie de business, potrivit economica.net.

Rezultatele obținute în Anglia au fost bune, în ceea ce privește transformarea cojilor de cartofi în îngrășământ, adică s-a raportat o reducere de 70% a emisiilor provenite de la creșterea cartofilor și în acest fel, anul viitor, compania a decis extinderea testelor în mai multe țări din Europa.

Fermierii vor reduce impactul asupra mediului

”Tehnologia este concepută pentru a se conecta la digestorul anaerob (un utilaj din fabrică – n.r.) care utilizează deșeuri alimentare pentru a genera aproape 75% din energia electrică utilizată la fabrică și ne ajută să ne asigurăm că trimitem zero deșeuri la groapa de gunoi.

Echipamentul nou instalat utilizează deșeurile secundare rezultate din procesul de digestie anaerobă pentru a crea îngrășământ. Prin transformarea deșeurilor de cartofi într-o resursă reutilizabilă, promovăm o mai mare circularitate în procesul de cultivare a cartofilor, ajutând fermierii să își reducă impactul asupra mediului.

Există un program mai mare

Această inițiativă face parte dintr-un program mai amplu de agricultură  al PepsiCo, care i-a ajutat anterior pe cultivatorii britanici să reducă cu 50% consumul de apă și emisiile de carbon”, a explicat PepsiCO.

Urmăriți Impact.ro și pe