Ce se întâmplă cu aducerea în țară a Elenei Udrea. Ministrul Justiției a făcut anunțul: Va fi pusă în aplicare decizia instanței

Ana Anitoiu 08.04.2022, 11:38
Ce se întâmplă cu aducerea în țară a Elenei Udrea. Ministrul Justiției a făcut anunțul: Va fi pusă în aplicare decizia instanței

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a explicat, vineri, ce se întâmplă cu aducerea în țară a Elenei Udrea, care a fost prinsă, joi, în Bulgaria. Fosta ministră a Turismului a fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins contestaţia în anulare depusă de ea.

Ministrul Justiției, despre aducerea în țară a Elenei Udrea

Potrivit ministrului Justiției, aducerea în ţară a Elenei Udrea depinde acum de instanţa din Bulgaria. Cătălin Predoiu a precizat că se desfășoară o „procedură de predare” și că nu ar trebui să dureze foarte mult până când ea va ajunge în România pentru a-și ispăși pedeapsa.

„Totul depinde acum de instanţa bulgară, dar nu va dura foarte mult, pentru că avem mandat european de arestare şi există acea procedură JAI. Altfel, suntem doar într-o procedură de predare, iar în momentul în care va ajunge în ţară va fi pusă în aplicare decizia instanţei”, a declarat oficialul.

Ministrul Cătălin Predoiu a explicat că în cazul în care autoritățile din Bulgaria vor cere alte documente, atunci se va putea implica și Ministerul Justiţiei.

Ce se intampla cu aducerea in tara a Elenei Udrea
Elena Udrea. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Unde se afla Elena Udrea când a fost prinsă

Elena Udrea ar fi ieșit din țară joi dimineață. A fost dată oficial în urmărire după-amiază, după ce nu a fost găsită la adresa din buletin, dar nici la adresa din Corbeanca unde locuia alături de familia ei. A fost prinsă la scurt timp, pe teritoriul Bulgariei. Ea s-ar fi aflat în Vama Kulata, la graniţa cu Grecia.

„În urma cooperării dintre structurile specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi autorităţile din Bulgaria, femeia, pe numele căreia este emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, a fost depistată pe teritoriul Bulgariei. În continuare, se desfăşoară activităţi specifice, în vederea predării femeii către autorităţile din România”, a transmis IGPR.

Fostul ministru al Turismului și Dezvoltării Regionale a sperat că va scăpa de sentința din dosarul Gala Bute. Ea a depus o contestaţie prin care cerea anularea condamnării de șase ani închisoare. Avocații ei au adus ca argument decizia Curţii Constituţionale referitoare la modalitatea nelegală de constituire a completurilor de cinci judecători de la Instanţa supremă.

Elena Udrea a fost condamnată în martie 2017 de ÎCCJ la șase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute. Anchetatorii au susţinut că ea a avut cea mai importantă contribuţie în acest caz de corupție în care au mai fost implicate și alte persoane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...