Ce se întâmplă acum pe Transalpina. S-au luat măsuri imediate

Iancu Andreea 20.10.2020, 10:18
Ce se întâmplă acum pe Transalpina. S-au luat măsuri imediate

Venirea toamnei și înregistrarea primelor temperaturi scăzute ne determină să verificăm starea drumurilor din zona montană. De altfel, Transalpina, cunoscutul traseu din zona Carpaților Meridionali, este indicatorul iernii. Iar recent au apărut și primele schimbări meteo, pentru care s-au luat măsuri.

Ce se întâmplă pe Transalpina și ce măsuri au intrat în vigoare

Prima ninsoare și primul viscol din acest an au dus la închiderea drumului Transalpina. În urmă cu doar câteva zile, pe Transalpina, termometrul indica temperaturi de sub zero grade Celsius, instalându-se totodată și poleiul. Astfel, drumarii au fost nevoiți să iasă să curețe șoseaua. Cu toate acestea, drumul va fi închis pentru circulația mașinilor până anul viitor.

Zăpada s-a așternut deja, remarcându-se un strat gros, de câțiva centimetri de nea. La peste 2000 de metri altitudine, în Gorj, zăpada este prezentă în strat de câțiva centimetri.

Vremea capricioasă a dus și la primele accidente montane. Pe Vârful Omu, un turist și-a pierdut viața după ce a pornit pe un traseu în condiții de ceață și vânt puternic. Un bărbat în vârstă de 57 de ani a căzut în gol mai bine de 60 de metri. Aflat într-o drumeție cu prietenii, turistul a ignorat condițiile meteo, traseul ales fiind caracterizat de ceață și vânt puternic. Abia luni, salvamontiștii au reușit să îi recupereze trupul cu ajutorul unui elicopter al Inspectoratului General al Aviației Civile.

Prima ninsoare a închis anul acesta Transalpina și Transfăgărășanul
Prima ninsoare a închis anul acesta Transalpina și Transfăgărășanul

Ce se întâmplă pe Transfăgărășan

De marți, circulația rutieră de pe Transfăgărășan va fi, de asemenea, închisă. Această decizie se datorează faptului că pe șoselele dintre munți s-a format deja poleiul. Restricțiile de circulație vin ca măsură de prevenire a accidentelor. Totuși, frigul s-a instalat mai devreme anul acesta. În mod normal, șoseaua de pe Transfăgărășan urma să se închidă peste abia zece zile.

Deși pe o bună parte de drum este interzisă circulația auto, rămâne totuși valabil traseul până la Bâlea Cascadă, în Sibiu. Totodată, turiștii trebuie să țină cont și de zăpada depusă în pasul Prislop, care leagă Maramureșul de Moldova. De asemenea, în zona Băișoara din Cluj a nins, iar zăpada s-a depus în strat de câțiva centimetri.

Din păcate, instalarea treptată a iernii a închis afacerile ciobanilor, care obișnuiesc să poftească turiștii din zona montană la mese îmbelșugate cu bulz și pastramă. Cu toate acestea, meteorologii spun că prima ninsoare nu va fi urmată prea curând de o a doua. Începând de miercuri, 21 octombrie, vremea se va încălzi și temperaturile vor ajunge din nou peste 20 de grade Celsius.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...