Ce se face pe 1 Martie 2024 pentru noroc și sănătate? Tradiții și obiceiuri

Emanuela Pană 29.02.2024, 09:11
Ce se face pe 1 Martie 2024 pentru noroc și sănătate? Tradiții și obiceiuri

În fiecare an, la data de 1 Martie, românii celebrează Mărțișorul. Anul acesta, ziua de 1 Martie pică într-o vineri. Din cele mai vechi timpuri, prima zi de primăvară este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri, pe care oamenii le respectă cu sfințenie. Iată ce se face pe 1 Martie 2024 pentru noroc și sănătate.  

Ce semnifică Mărțișorul?  

An de an, pe 1 Martie sărbătorim Mărțișorul. Calendaristic, primăvara își face loc la această dată, după ce iarna a trecut. Odată cu temperaturile mai ridicate, natura revine la viață, la fel și sufletele oamenilor.  

Reprezentarea fizică a mărțișorului – vestitorul primăverii – este un obiect mic (floare, fluture, bănuț, potcoavă, chipuri zâmbitoare), legat cu două fire împletite, înnodate. Aceste două fire, în nuanțe de roșu și alb, ”puse laolaltă” cu micul obiect de podoabă aduc semnificația luptei vieții împotriva morții și a sănătății împotriva bolilor. 

Ca obiect, mărțișorul este un talisman aducător de noroc și prosperitate. El se oferă în semn de prețuire pe data de 1 Martie. Astfel, în fiecare an, băieții și bărbații obișnuiesc să ofere doamnelor și domnișoarelor importante din viața lor mărțișoare, un gest de respect și admirație față de acestea. 

Mărțișorul se poartă în piept până la 9 martie (în unele zone, mărţişorul se poartă toată luna martie, până la Florii sau până când vezi un copac înflorit), pentru a avea noroc pe parcursul anului. Mărțișorul, vestitorul primăverii, simbolizează sănătatea, curatul și revenirea la viață a naturii.  

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Citește și: Zodiile care vor suferi din dragoste de 1 Martie. Se despart de partenerii lor de viață

Ce se face pe 1 Martie 2024 pentru noroc și sănătate? 

Se spune că mărțișoarele aduc noroc în viața celor ce le poartă, însă, pentru și mai mult noroc, oamenii obișnuiesc să adauge și alte simboluri pentru noroc, cum ar fi potcoava, trifoiul cu patru foi sau inima.

Ce se face pe 1 Martie 2024 pentru noroc si sanatate?
Traditii pentru noroc si sanatate de 1 Martie 

Pentru a avea parte de zile însorite și de bucurii, oamenii poartă mărțișorul (în piept sau la mână) timp de aproximativ două săptămâni sau chiar pe întreaga durată a lunii. După ce a ”expirat” perioada de purtare, mărțișorul nu se aruncă de la mână, pentru că asta aduce ghinion. El se leagă de un copac sau chiar de un trandafir aflat în pământ.  

Potrivit unei superstiții străvechi, mamele care pun un mărțișor în piept sau la mână copiilor lor trebuie să aibă grijă să nu fie văzute de o femeie însărcinată. În caz contrar, bebelușul se va naște cu un semn.  

O altă superstiție spune că, dacă oamenii desfășoară diverse activități gospodărești pe 1 Marie, Baba Dochia va trimite înapoi gerul. Tocmai din acest motiv, femeile nu spală și nu dau cu mătura în prima zi de primăvară.  

Totodată, se zice că pe 1 Martie este bine să consumi vin, pentru a avea un an plin de prosperitate. În prima zi a lunii martie nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să stai supărat, întrucât riști să rămâi supărat până la venirea toamnei.

Vezi și: Mesaje și urări de 1 Martie 2023. Cele mai frumoase felicitări de Mărțișor

Legenda Mărțișorului  

Multe dintre legendele Mărțișorului povestesc despre Baba Dochia, care toarce firul Mărțișorului, reprezentând cele 365 (sau 366) de zile. Se spune că Baba Dochia era o soacră rea, care obișnuia să își necăjească nora în fiecare an pe 1 Martie. 

Ea o trimitea la râu cu un ghem de lână neagră, pe care trebuia să-l albească. Fata a încercat fără rezultat să spele lâna, iar mâinile ei au început să îi sângereze și ochii să îi lăcrimeze. Impresionat de durerea fetei, Dumnezeu i S-a arătat și i-a dat o floare roșie.  

Lâna a devenit numaidecât albă, iar fata s-a întors acasă. Când a văzut floarea de la urechea tinerei, Baba Dochia a crezut că a venit primăvara și a plecat pe munte cu oile, luând pe ea 12 cojoace. Dar, pentru că s-a tot încălzit, baba a tot aruncat de pe ea câte un cojoc. Vremea s-a schimbat brusc, iar Baba Dochia s-a transformat într-o stană de piatră. La fel și oile ei. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...