Mulți români nu știu exact ce se dă de pomană de Lăsata Secului. Aceasta este o zi de sărbătoare importantă pentru creștin ortodocși, deoarece este ultima zi în care se mănâncă de dulce, din săptămâna albă. Din data de 27 februarie, începe Postul Paștelui, care durează timp de 40 de zile.
Anul acesta, pe data de 26 februarie are loc Lăsata Secului pentru Postul Paștelui. Este ultima zi în care credincioșii care aleg să postească, vor mai avea voie să mănânce ouă, lapte sau brânză. În multe familii din România ziua de astăzi este un adevărat festin.
Trebuie specificat faptul că Postul Paștelui este singurul precedat de două etape de lăsatul secului. Primul pas este lăsata secului de carne, care a avut loc duminică, pe 19 februarie, când credincioșii au putut mânca carne pentru ultima dată, înainte de Postul Paștelui. Aceștia au putut consuma în schimb ouă, lapte și brânză până pe 26 februarie, când are loc a doua parte a Lăsata Secului. În această zi se mănâncă pentru ultima dată ouă, brânză și lapte, deoarece de pe data de 27 februarie începe Postul Paștelui. Această perioadă se mai numește Săptămâna Albă sau Săptămâna Brânzei.
Postul Paștelui este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu, deoarece sunt mai puține zile cu dezlegare la pește. Lăsata secului este ultima zi în care se pot consuma ouă și lactate, înainte de Postul Paștelui. Apoi, cei care aleg să postească, nu vor mai consuma nici un aliment de origine animală.
În ziua în care se lasă sec, credincioșii merg la biserică și participă la slujbă, aprind lumânări și se roagă, iar gospodinele știu ce se dă de pomană de Lăsatul Secului. Acestea pregătesc pachete cu alimente care se pot consuma înainte de Postul cel Mare, pe care le împart celor nevoiași.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Mai exact, de Lăsata Secului se împart colaci, gogoși, plăcintă cu brânză dulce sau sărată, dulciuri și fructe. Pachetele sunt împărțite la finalul slujbei, împreună cu o lumânare aprinsă, pentru sufletele celor adormiți.
După slujbă și după ce au fost împărțite pachetele, credincioșii care vor urma Postul Paștelui obișnuiesc să organizeze o masă festivă la care invită membrii familiei, prieteni sau vecini. Astfel, aceștia pregătesc mâncare pe care nu o mai pot consuma în următoarele 40 de zile de post, pentru a se bucura de ea.
Printre cele mai populare preparate aflate pe masă de lăsata secului se regăsește bulzul, plăcinta cu brânză dulce și stafide sau plăcinta cu brânză sărată.
„Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule Cel Viu, Veşnic, Atotputernic şi Prealuminat, întăreşte-ne, luminează-ne, curăţeşte-ne de păcate şi de toată necurăţia şi izbăveşte-ne de tot ce este rău.
Nu ne lăsa în întunericul păcatelor şi al fărădelegilor, ci iartă-ne Doamne şi îndreaptă-ne paşii spre calea cea bună a Sfântului Tău Adevăr. Luminează-ne inima, sufletul şi mintea. Luminează-ne familiile, copiii şi pe toţi cei dragi ai noştri. Luminează lumea întreagă, că în această lume trăim şi noi. Luminează-ne viaţa noastră şi tot ce nu este luminat de Tine Doamne! Binecuvintează-ne să facem cele bine plăcute Ţie și Tuturor Sfinţilor.
Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm luminează-ne, curăţeşte-ne de păcate, pune focul iubirii Tale sfinte în inimile noastre, ocroteşte-ne, fă-ne răbdători, smeriţi şi înţelepţi şi dă-ne ajutorul necesar mântuirii sufletelor noastre, ca să trăim în veşnicie în Iubirea Ta Sfântă, unde Slavă să-Ţi cântăm împreună cu Îngerii. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, Îţi mulţumim pentru tot ajutorul şi pentru toate milele Tale ştiute şi neştiute!
Slavă Ţie Doamne! Slavă Ţie!
Amin!”