Ce se dă de pomană de Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Alimentele pe care să le împarți pentru fericire și spor

Cătălina Burghelea 21.11.2022, 08:59
Ce se dă de pomană de Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Alimentele pe care să le împarți pentru fericire și spor

Ce se dă de pomană de Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Luni, 21 noiembrie 2022, creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Fecioarei Maria în templu, numită și Ovidenia sau Vovidenie. În calendar este marcată cu cruce roșie, asta însemnă că femeile trebuie să respecte o anumită rănduială.

Ce se dă de pomană de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, pentru fericire și spor

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului nostru Iisus Hristos este prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului și a doua din calendarul creștin ortodox al lunii noiembrie. Ovidenia sau sărbătoarea Luminii abundă în tradiții și obiceiuri speciale în România. Află ce trebuie să dai de pomană, ca să-ți meargă bine tot restul anului.

Încă din ajunul Vovideniei, în diferite regiuni ale țării se practică un adevărat ritual. De pildă, copiii pun crenguțe de măr într-un vas cu apă în care toarnă agheasmă. Recipientul se așază la loc luminos, urmând ca, până la Anul Nou, ramurile să înflorească. În trecerea dintre ani, copiii care au îngrijit crenguțele merg și le sorcovesc pe la rude sau prieteni, crezându-se că acestea sunt binecuvântate de divinitate. Se spune că persoanele sorocovite sunt apărate de boli și de orice pagubă.

De ce este bine să împarți daruri celor săraci

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este sărbătorită prin rugăciune, post și ofrande. Oameilor săraci se împart alimente, pește și lumânări. În prealabil, toate darurile sunt duse la biserică pentru a fi sfințite de preot. Totodată, de Ovidenie se pomenesc toți cei care au murit în condiții suspecte, înecați și fără lumânare.

Termenul de „Vovidenie” provine din limba slavonă (bisericească) şi se traduce prin „ceea ce se face văzută”. În această zi sfântă se împlinesc multe tradiții care atrag norocul, sporul și sănătatea credincioșilor. Totuși, ce s-a întâmplat cu Fecioara Maria la vârsta de trei ani?

De ce este atât de importantă Fecioara Maria sau Maica Domnului. Cum ne poate ajuta să-l cunoaștem pe Iisus

Cine au fost părinții Fecioarei Maria și minunea prin care a venit pe lume

Potrivit Bibliei, Sfinții Ioachim și Ana nu puteau avea copii, așa că și-au îndreptat rugăciunile fierbinți către Dumnezeu, cerându-i să le dăruiască un prunc, pe care îl vor duce la templu și îl vor închina celor sfinte. Datorită credinței lor neclintite, dorința s-a îndeplinit, un înger anunțându-i că vor avea o fată pe care trebuie să o boteze Maria.

Binecuvântați de Creator cu un copil, Ioachim și Ana s-au ținut de cuvânt, iar când Fecioara Maria a împlinit trei anișori, părinții ei au dus-o în Casa Domnului, unde a rămas până la vârsta de 15 ani. În templu şi-a petrecut întreaga copilărie, crescând în curăţenie sufletească, rugându-se neîncetat şi citind Scriptura împreună cu alte fecioare, văduve şi preoţi. După 12 ani, acelaşi Arhanghel Gavriil, care i-a vestit lui Ioachim că va avea o fată, i-a transmis că-L va naste pe Iisus Hristos.

Pentru a rămâne nepătată în fața lumii, Maica Domnului a părăsit templul şi s-a logodit cu bătrânul Iosif, martorul fecioriei ei şi al miracolului divin al naşterii pruncului Iisus.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, ziua în care cerurile se deschid

Din strămoși a rămas datina că, de Intrarea Maicii Domnului în Biserică (21 noiembrie), toate cerurile se deschid, iar oamenii pot înțelege graiul animalelor. Este sărbătoarea în care credincioșii se roagă pentru împlinirea celor mai arzătoare dorințe. În zonele rurale, fecioarele care vor să-și afle ursitul merg la fântâna din sat cu o lumânare albă. Iar la cântatul cocoşului, fetele aprind lumânarea aşezată pe marginea fântânii şi privesc în apă, având șansa să-și vadă alesul inimii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...