Ce se dă de Halloween copiilor care vin să ne sperie. Idei de mici atenții pentru ei

Emanuela Pană 30.10.2020, 12:46

În fiecare an, în noaptea de 31 octombrie, americanii și nu numai celebrează Halloween-ul, momentul în care spiritele morților vizitează lumea celor vii. Sărbătoarea este marcată de costume înfricoșătoare, machiaje spectaculoase, dar și de preparate și băuturi specifice. În continuare îți vom oferi câteva sugestii referitoare la ce ai putea să le pui în coșuleț copiilor care vin să te sperie.

Ce să le dai copiilor de Halloween

Sărbătoarea de Halloween (o abreviere pentru „All Hallows’ Evening“) are loc anual, în data de 31 octombrie, și precedă sărbătoarea creştină „Ziua tuturor sfinţilor“ („All Saints Day“), de pe 1 noiembrie. În acest material îți vom prezenta, sintetizat, tot ce trebuie să știi despre această sărbătoare.

Pentru început, trebuie să menționăm că sărbătoarea de Halloween va pica, anul acesta, într-o zi de sâmbătă. Cu toate că această sărbătoare le este atribuită americanilor, nici la români ziua de 31 octombrie nu trece ca o oarecare alta. Dacă nu ne credeți pe cuvânt, este suficient să aruncați o privire prin magazine (unde veți vedea o varietate de măști, costume, afișe, dovlecii deveniți celebri, etc.), să constatați că Halloween-ul a devenit una dintre cele mai iubite sărbatori, inclusiv în România.

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, Halloween-ul nu a luat naștere în Statele Unite, ci în vestul Europei. Termenul de Halloween a fost folosit pentru prima dată în secolul al XVI-lea, în Scoția, iar această sărbătoare derivă din alta ce poarta denumirea de Samain (în irlandeză) sau Samonios (nume galez), creată de celţi. Astăzi, această sărbătoare este celebrată în mai multe țării, printre care: Irlanda, Statele Unite, Puerto Rico, Canada, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelanda.

În ciuda faptului că este o sărbătoare păgână, ea a fost acceptată de biserica catolică și protestantă și are loc anual, la sfârşitul toamnei (după recoltat), marcând intrarea într-un nou an. Totodată, noaptea de 31 octombrie reprezintă şi o punte de legătură între lumea celor vii şi cea a morţilor.

Printre obiceiurile specifice de Halloween se numără sculptarea și luminarea dovlecilor, folosiți la decorarea caselor şi grădinilor pe post de lanterne, costumarea în personaje desprinse din poveştile de groază și jocurile cu mere (care au devenit atât de celebre, încăt Halloween-ul este deseori numit „Noaptea Mărului Mușcat“). În noaptea de 31 octombrie copiii costumaţi astfel colindă din casă în casă şi sunt recompensaţi cu dulciuri, mere glazurate și nuci.

Idei de mici atenții pentru ei

Potrivit studiilor, 50% dintre copiii care merg la colindat preferă să primească ciocolată, 24% preferă să primească bomboane și 10% îți doresc să primească gumă de mestecat, motiv pentru care, dacă țineți cont de preferințele micuților, este aproape imposibil să dați greș în a-i surprinde. Un detaliu interesant este că un sfert dintre bomboanele din magazine sunt vândute în noaptea de Halloween (numai americanii cumpără aproximativ 9 milioane de kilograme de bomboane cu această ocazie).

Ce să le oferiți copiilor care ies la colindat în noaptea de Halloween
Ce să le oferiți copiilor care ies la colindat în noaptea de Halloween

De asemenea, când cei mici vor bate în ușa dvs. și vă vor adresa întrebarea devenită celebră – „Ne dați ori nu de dați?“ – îi puteți servi și cu mere glazurate (cele mai populare dulciuri pregătite pentru această sărbătoare) sau caramele, bomboane în formă de cranii, plăcintă de dovleac, pâine de dovleac etc.

În cazul în care ați devenit experți în ceea ce privește tradițiile și obiceiurile acestei sărbători, atunci cu siguranță veți pregăti „barmbrack“ (pentru cei ce nu știu, aceasta este o prăjitură uşoară cu fructe, în care se introduce un inel sau o monedă, obicei preluat din Irlanda).

Citește și: 31 octombrie, Halloween. Ce tradiții importante se respectă în această zi

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...