Ce se adaugă, de fapt, în piureul de cartofi. Trucul care îl face mult mai gustos

Stan Filon 30.03.2022, 10:31
Ce se adaugă, de fapt, în piureul de cartofi. Trucul care îl face mult mai gustos

Toată lumea știe cum se face piureul. la prima vedere, este una dintre cele mai simple preparate, însă lucrurile nu stau chiar așa. Sunt multe secrete pe care le ascunde bucătăria, de aceea gătitul este o adevărată artă. Pentru a ajunge să stăpânești această artă este nevoie de ceva timp și multe ore petrecute în fața aragazului, iar cărțile de bucate ne ajută doar să acumulăm teorie. Practica însă este cea care ne ajută cel mai mult.

Ce se adaugă, de fapt, în piureul de cartofi pentru a fi mai pufos

Piureul de cartofi pare că nu mai ascunde secrete pentru multe gospodine, însă este o vorbă din popor foarte adevărată. „Cât trăiește, omul învață”. Aceasta se aplică foarte bine chiar și în cazul preparării banalului piure. Multe gospodine se plâng că piureul este fad și nu are volum, așa cum vedem la televizor, de exemplu, sau pe la vreo prietenă care chiar știe să gătească.

Ei bine, astăzi vă vom dezvălui un secret. Veți afla mai exact cum să faci un piure gustos și mai pufos. În primul rând, pentru un piure ca la carte, avem nevoie de cartofi albi, deoarece aceștia au o cantitate mai mare de amidon, au o textură mai puțin fermă, adică sunt mai sfărâmicioși și conferă piureului o consistență mai cremoasă. Dacă nu avem, putem folosi și cartofi roșii.

Ce se adauga, de fapt, in piureul de cartofi pentru a fi mai pufos
Ce se adauga, de fapt, in piureul de cartofi pentru a fi mai pufos

Cum se prepară un piure ca la carte

Se curăță cartofii, se spală bine, apoi se taie în dimensiuni egale, ca să fiarbă în același timp. Nu se recomandă să-i tăiem în bucăți foarte mici, pentru că se vor sfărâma la fiert și îi vom pierde prin apă. Se pun apoi la fiert în apă rece, care trebuie să depășească cu două degete nivelul cartofilor. Trebuie să adăugăm și sare, după gust. Se las la fierb timp de 20-25 de minute, până când furculița intră cu ușurință în ei. Se scurg bine, apoi se lasă câteva minute la zvântat, pentru ca mai apoi gustul de unt și lapte să fie scos mai bine în evidență.

În primul rând, un piure bun este cel fără cocoloașe. Așadar, trebuie să folosim un zdrobitor de cartofi. Dacă nu avem prea mult timp la dispoziie, atunci putem folosi și un mixer de mână. Trecem apoi la încorporarea laptelui și a untului. Trebuie să alegem un unt cu grăsime de cel puțin 80%, iar laptele să aibă 3,5% grăsime. În cartofii zdrobiți adăugăm laptele fierbinte și amestecăm compoziția cu mixerul de mână. 300 ml lapte gras sunt suficiente pentru un kilogram de cartofi. Pentru a obține textura cremoasă, adăugăm și 120 g unt, adică un pic mai mult de jumătate de pachet. Untul se adaugă rece. Nu este necesar să fie la temperatura camerei. Se amestecă piureul până la încorporarea totală a laptelui și untului și se potrivește de sare și piper, după care adăugăm ingredientul secret, pentru un plus de pufoșenie. Acesta este oțetul. Se adaugă o linguriță de oțet, se amestecă bine, iar piureul nostru este gata pentru a fi servit. Vă dorim poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...