Ce schimbare îi așteaptă pe elevi din toamnă. Notele nu vor mai fi trecute în catalogul pe care îl știm cu toții

Ana Anitoiu 12.08.2022, 10:45
Ce schimbare îi așteaptă pe elevi din toamnă. Notele nu vor mai fi trecute în catalogul pe care îl știm cu toții

Unii dintre elevii din România ar putea avea parte de o schimbare din toamnă, la începutul noului an școlar. Notele nu vor mai fi trecute în catalogul pe care îl știe toată lumea.

De ce schimbare vor avea parte unii dintre elevi în privința catalogului

Dincolo de noua structură a anului școlar, ce va cuprinde cinci module în loc de două semestre, unii dintre elevii din România ar putea scăpa de catalogul clasic. Profesorii din unele școli din țară ar putea să nu mai intre în sălile de clasă cu acest obiect.

În schimb, cadrele didactice ar putea folosi un catalog digital, în cadrul unui program pilot ce a fost inițiat în anul 2020 de Ministerul Educației. Schimbarea nu este obligatorie pentru toate unitățile de învățământ din România.

„În viitor, catalogul fizic va dispărea cu totul. Asta se urmăreşte. Ministerul Educaţiei a lansat o pilotare şi pentru anul şcolar 2022-2023, astfel încât unităţile de învăţământ, atât de stat cât şi cele particulare, pot consemna situaţia şcolară a elevilor doar în format electronic, dar cu condiţia înscrierii în reţeaua de unităţi pilot ce va fi aprobată prin ordinul ministrului pe data de 1 septembrie.

Aceste unităţi nu mai au obligaţia de utiliza în paralel şi catalogul tipărit, iar formularele electronice vor fi tipărite doar la finalul anului şcolar”, a spus Aura Danielescu, inspector şef al Inspectoratului Şcolar Timiş, potrivit Adevărul.

Ce schimbare ii asteapta pe elevi din toamna
Elevi, la scoala. Foto: pexels.com

Cine decide dacă va avea loc această schimbare pentru elevi

Deocamdată, se pot bucura de schimbare doar școlile ale căror directori se înscriu în programul pilot. Cererile trebuie să fie depuse, până la data de 16 august, la Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Totuși, după cum a atras atenția inspectorul, chiar și în unitățile de învățământ care trec la catalogul digital, în cadrul programului-pilot, este obligatoriu ca un al doilea catalog, în formă clasică, să fie tipărit şi arhivat la finalul anului.

Deocamdată, doar cadrele didactice de la 248 de unități de învățământ din toată țara, ce au fost alese de Ministerul Educaţiei în anul 2020, au trecut notele elevilor în catalogul electronic.

„Unităţile care vor face parte din această reţea de şcoli pilot, trebuie să aibă contractele semnate cu furnizorii, să aibă programele şi serviciile de catalog electronic, asigurând o siguranţă a datelor cu caracter personal.

Unităţilor de stat din programul pilot le este interzisă solicitarea achitării acestor servicii de către elevi sau de către reprezentanţii legali ai acestora. Banii pot veni de la autorităţi locale, din proiecte cu finanţări extrene, din sponsorizări sau donaţii”, a mai spus Aura Danielescu.

Cum se poate lucra cu noul tip de catalog

Catalogul digital sau electronic funcţionează prin intermediul unei aplicații ce poate fi descărcată atât pe desktop, tabletă, cât și pe telefonul mobil. Cadrele didactice pot pune note și absențe, pot motiva absențele și pot calcula mediile.

Totodată, în catalogul digital, cadrele didactice au posibilitatea să facă unele comentarii sau să ofere unele explicații pentru acordarea unor note. Elevii și părinții lor pot accesa catalogul cu o parolă pe care o primesc de la școală.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...