Ce sancţiune ar putea primi Diana Șoșoacă după scandalul de zile mari făcut în Parlament

Stan Filon 14.04.2021, 12:55
Ce sancţiune ar putea primi Diana Șoșoacă după scandalul de zile mari făcut în Parlament

Acum s-a aflat ce sancțiune riscă Diana Șoșoacă, după circul pe care l-a făcut marți în Parlament, când s-a îmbrâncit cu mai multe persoane pentru a intra la o ședință. Mai mult, Diana Șoșoacă a pus piciorul la propriu în prag, pentru ca ceilalți parlamentari să nu închidă ușa și spune că s-a ales cu câteva vânătăi.

S-a aflat ce sancţiune ar putea primi Diana Șoșoacă după scandalul de la Parlament

Faptele Dianei Șoșoacă din Parlamentul României nu au trecut neobservate și senatoarea ar putea fi pedepsită pentru ieșirile sale din normele parlamentare. Astfel, senatoarea nu va mai putea lua cuvântul de la tribuna Parlamentului timp de trei luni, spune președintele Comisiei Juridice, Iuliana Scântei.

”Din păcate, probabil că și această cultură a Parlamentului nu a permis în trecut să se reglementeze prin regulament niște măsuri foarte severe. Ele sunt mai mult la nivel simbolic, întrucât comportamentul injurios și exercitarea mandatului în mod abuziv dacă nu constituie în sine o faptă contravențională penală sau civilă, la nivel parlamentar, regulamentul și codul de conduită prevăd sancțiuni simbolice pentru acel parlamentar. Primele patru sancțiuni pot fi aplicate și au fost aplicate în cazul doamnei senator Șoșoacă de președintele Senatului, Anca Dragu și au constat în avertismente, mustrări, luarea cuvântului, însemnând întreruperea microfonului, îndepărtarea din sală”, spune Iuliana Scântei.

Ce sanctiune ar putea primi Diana Sosoaca dupa scandalul din Parlament
Ce sanctiune ar putea primi Diana Sosoaca dupa scandalul din Parlament

Diana Șoșoacă ar putea avea interzis trei luni la luarea de cuvânt în Parlament

”Ultima sancțiune, așa cum prevăd regulamentul și statutul deputaților și senatorilor astăzi, o reprezintă avertismentul public scris. Avertismentul public scris este o măsură de formalizare practic a sancțiunii. Ea este aplicată de Biroul Permanent, în urma verificării de către Comisia Juridică a existenței unor abateri, care se subscriu aplicării acestui avertisment public scris (…). Noi vom înainta Biroului Permanent raportul, cu constatările abaterilor de la deontologia parlamentară și vom propune aplicarea acestei ultime sancțiuni disciplinare. Biroul Permanent va vota în plenul ședinței adoptarea, aplicarea acestei sancțiuni pentru senatorul în cauză și președintele Senatului va trebui să citească plenului sancțiunea. Efectul juridic al sancțiunii este că vreme de trei luni de zile, senatorul sancționat nu poate să reprezinte intern și internațional interesele alegătorilor, inclusiv prin luări de cuvânt“, a mai spus președintele Comisiei Juridice.

Diana Șoșoacă are și o cale de atac a deciziei. ”Domnia sa are și o cale de atac împotriva deciziei Biroului Permanent, iar competența soluționării revine plenului, plenul este suveran“, a mai spus Scântei.

Scandalul a izbucnit marți, la ședința Comisiei, care urma să analizeze cazul Șoșoacă. Senatoarea a făcut un scandal monstru, apoi a chemat Poliția pentru a reclama că a fost agresată. Ședința a fost sspendată, membrii comisiei părăsind sala, după ce Diana Șoșoacă a reușit să intre în sală purtând doar o mască de protecție de plastic.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI