Un ospătar sau o cameristă pe un vas de croazieră câștigă un salariu mult mai mare față de cel mediu în România. Peste 250 de astfel de locuri de muncă sunt disponibile în această perioadă. Iată ce salariu are un ospătar pe un vas de croazieră. Și cameristele se pot lăuda cu un venit uriaș.
Pe vasele de croazieră din Europa sunt disponibile în această perioadă peste 250 de locuri de muncă. Două dintre cerințele angajatorilor sunt ca cei care se prezintă la interviu să cunoască la perfecție limba engleză şi să aibă experienţă pentru jobul vizat.
Românii care obțin astfel de locuri de muncă pe vase de croazieră ce călătoresc în Uniunea Europeană primesc salarii cuprinse între 1.300 și 2.500 de euro – sume echivalente cu peste 6.400 de lei, respectiv peste 12.300 de lei.
Concret, pentru posturile de ospătar și cameristă, salariile nete sunt de aproximativ 1.900 de euro, sumă echivalentă cu peste 9.300 de lei. Pentru un recepționer, salariul pornește de la 2.100 de euro, adică peste 10.300 de lei.
Pe de altă parte, cei care obțin un job de Chef de Partie primesc salarii nete de 2.000 de euro pentru juniori, adică de peste 9.800 de lei, respectiv de 2.300 pentru seniori, adică de peste 11.300 de lei, conform economica.net. Masa și cazarea sunt asigurate de angajatori.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]De asemenea, o firmă de recrutare caută 200 de persoane care să lucreze pe vase de croazieră fluviale. Aici, salariile variază între 1.300 şi 2.500 de euro, în funcţie de postul ocupat.
La începutul verii, Accor, cel mai mare operator hotelier din Europa, a dat startul unor iniţiative de testare pentru a recruta persoane care nu au lucrat anterior în acest sector, după cum a declarat directorul executiv Sebastien Bazin, în luna iunie. Atunci, compania avea nevoie de 35.000 de lucrători la nivel mondial, după ce mii de angajaţi au părăsit industria ospitalităţii după izbucnirea pandemiei de coronavirus.
În acest context, numeroase persoane au fost intervievate fără să fie nevoie să prezinte un CV sau să aibă experiență profesională în domeniu și au fost angajate în 24 de ore. Lipsa de personal este foarte presantă în țări precum Spania şi Portugalia, unde turismul reprezenta 13% şi, respectiv, 15% din economie înainte de pandemie.
Astfel, hotelierii din Spania și Portugalia oferă salarii mai mari, cazare gratuită şi avantaje precum asigurări de sănătate și bonusuri, astfel încât să atragă posibili angajați.
Conform asociațiilor naționale de ospitalitate, industria spaniolă de catering are un deficit de 200.000 de angajați, în timp ce hotelurile portugheze au nevoie de cel puţin 15.000 de persoane în plus pentru a satisface cererea în creştere.
La rândul lui, vicepreședintele HORA, Daniel Mischie, a spus pentru Impact.ro că firmele din acest domeniu au rămas cu pierderi de patru miliarde de euro, bani pe care nu i-au putut încasa în perioada în care hotelurile, restaurantele, barurile, cafenelele au fost închise în doi ani de pandemie de coronavirus.
În plus, vicepreședintele HORA a spus în interviul pentru Impact.ro că de la reluarea normală a activităților, industria ospitalității se confruntă cu cea mai mare criză de personal pe care a cunoscut-o vreodată.
În prezent, este foarte greu să se găsească mai ales specialiști, ospătari, bucătari, organizatori de evenimente și barmani, pe lângă angajații care să acopere aproximativ 50% din personalul pierdut după izbucnirea pandemiei.
Românii se tem să se mai angajeze în industria ospitalității, atât din cauza restricțiilor ce au afectat HORECA în timpul pandemiei de coronavirus, cât și pentru că veniturile din bacșiș au scăzut, odată cu scăderea numărului de clienți și cu trecerea la plățile făcute cu cardul.