Ce salariu are un funcționar public. Mulți angajați la stat au ajuns să câștige mai bine decât cei din mediul privat

Stefan Daniel 12.08.2019, 11:46
Ce salariu are un funcționar public. Mulți angajați la stat au ajuns să câștige mai bine decât cei din mediul privat

Acum, mă adresez mai mult angajaților din mediul privat. Te-ai întrebat vreodată ce salariu are un funcționar public? Cât a ajuns să câștige, de fapt, pentru că această categoria obișnuia să fie una codașă la capitolul salarii, dar era așa, în funcție de calitatea serviciilor pe care le oferea. Azi, calitatea serviciilor nu s-a îmbunătățit, chiar dimpotrivă, dar salariile sunt cu mult mai mari decât în sectorul privat.

Ce salariu are un funcționar public: venituri la care mulți doar visează, deși au o pregătire profesională exemplară

Ce salariu are un funcționar public. Mulți angajați la stat au ajuns să câștige mai bine decât cei din mediul privat
Mulți angajați din sectorul public au ajuns să câștige mult mai mult decât cei din sectorul privat

De ce se tot aud în spațiul public reproșuri de acest fel, că nu e bine să fie o diferență salarială prea mare între bugetari și cei de la privat? Păi, de exemplu, pentru că privatul este cel care plătește și salariile propriilor angajați, dar, indirect, și pe ale bugetarilor. Cu ce te alegi din această „afacere”, când ajungi față în față cu un funcționar public? Cu o mare durere de cap, din cauza nervilor provocați de disprețul și aroganța cu care te întâmpină.

Conform datelor oferite de Institutul Național de Statistică, în prezent, sunt peste 211.000 de angajați în sectorul administrație publică și apărare. La nivel general, aceștia au ajuns la un nivel salarial mediu net de 4.961 de lei pe lună, în iunie 2019. Asta înseamnă o creștere cu 18% a salariilor față de aceeași perioadă, din 2018.

La nivel național, salariul mediu net era 3.142 de lei în luna iunie 2019, cu 15% mai mult față de aceeași lună din 2018, dar mult sub nivelul actual al sectorului menționat. De aici rezultă că un funcționar public câștigă cu până la 58% mai mult decât angajații din restul economiei din România.

Ce salariu are un funcționar public: „timpul trece, leafa merge”

Ce salariu are un funcționar public. Mulți angajați la stat au ajuns să câștige mai bine decât cei din mediul privat
N-ai vrea să fii și tu funcționar public?

Au trecut 30 de ani de la Revoluție, dar o bună parte dintre români și-au păstrat vechiul obicei de a se complace în sistemul care le asigură leafă mare, pe muncă puțină sau chiar pe absență. De unde crezi că are PSD atât de mulți susținători?

„Problema nu este că salariile funcţionarilor publici sunt prea mari, ci că sunt prea mari comparativ cu ceea ce fac şi ceea ce oferă ca servicii. Dacă ar oferi servicii bune, nu ar avea nimeni nimic de spus în legătură cu nivelul lor salarial. […] În mediul privat, ca să câştigi 5.000 de lei net pe lună trebuie să ai ani buni de experienţă profesională sau să fii angajat în sectorul IT“, a explicat Cristina Săvuică, preşedinte şi director general al grupului de companii Lugera, cu activităţi de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar, care are în prezent peste 8.000 de salariaţi.

În momentul de față, angajații din Apărare au cele mai mari salarii, chiar dacă în ultimii ani, s-au făcut creșteri salariale semnificative pentru cadrele didactice și medicale.

Câți bani îi costă pe restul românilor salariile acestor funcționari publici

Salariile funcționarilor publici costă o prea mare parte din bugetul de stat. În 2018, veniturile lor au generat cheltuieli de 22 de miliarde de euro (11% din PIB). Calculul a fost făcut conform datelor AMECO, baza de date macroeconomice a Comisiei Europene.

Comparativ, în 2014, salariile bugetarilor au reprezentat 7,9% din PIB, iar în 2015 au însemnat 7,8% din PIB, mai arată statisticile.

La sfârșitul lunii iunie 2019, numărul de salariaţi din economie a ajuns la 4,98 milioane de persoane, mai mulți cu 40.000 decât anul trecut.

Din totalul noilor angajări, 40% au fost făcute în cele trei mari domenii ale sectorului bugetar. În ultimii doi ani, foarte mulți au migrat din sectorul privat către cel de stat de dragul salariilor mai mari…cât vor mai fi astfel.

Câți angajați mai lucrează pe salariul minim pe economie

În România, sunt extrem de puțini angajați care sunt plătiți după meritul profesional. Unii câștigă mai puțin decât oferă prin serviciile lor, alții mai mult decât ar trebui. Evident, trebuie luați în calcul și cei care sunt necalificați, adică n-au studii superioare, măcar o facultate terminată acolo cu nota 5. Mulți n-au nici măcar Bacalaureatul. În cazul lor, pretențiile salariale sunt uriașe, așa că aleg să muncească peste hotare.

În acest moment, România are 1,4 angajați care muncesc pe salariul minim pe economie, adică au 1.263 de lei net lunar. În mod curios sau nu, majoritatea din ei lucrează în mediul privat cu acest venit mizerabil. Da, ai ghicit, în principiu, sunt studenți sau proaspăt absolvenți. Stai liniștit, angajatorul din România nu-ți va spune niciodată, cu adevărat, cu cât contribui la profitul lui personal. Te asigur că îi aduci mult, altfel nu te-ar ține în firma lui, dar e mai bine să nu știi, din punctul lui de vedere.

Urmăriți Impact.ro și pe