Pe 27 septembrie 2020, românii și-au ales primarii pentru următorii patru ani. Votul s-a desfășurat în condiții speciale, din cauza pandemiei de coronavirus. De asemenea, s-a putut vota până la orele 21.00. De data aceasta, nu se va organiza un al doilea tur. Tot duminică s-au ales consilierii locali şi consilierii judeţeni. Puțini sunt însă cei care știu ce salariii au de fapt acesția. Aflați mai jos, ce salariu are un consilier local și cât câștigă primarii și viceprimarii din România.
Duminică, 27 septembrie, românii și-au putut vota primarul preferat. De asemenea, s-au ales și consilierii locali. Puțini sunt cei care știu ce venituri au aceștia.
„Salariile nete pleacă de undeva de la 1.450 de lei şi ajung până la 3.100 lei, bani în mână. Am vrut să aducem un consilier principal de la o altă primărie. Acolo diferenţa era în jurul a 1.000 de lei”, spunea recent un consilier local.
Mai mult, există consilieri locali care pot ajunge la un venit lunar între 5800- 6.656 lei, în funcție de atribuțiile și responsabilitățile fiecăruia.
Cu privire la primarii de sectoare și cei ai municipiilor reședință de județ, aceștia au o indemnizație de 18.720 de lei. De asemenea, primarii de localităţi cu un număr de cetăţeni între 50.000 și 100.000 vor avea un venit de 14.560 de lei.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Mai mult, șefii de comună, pot primi de la stat un venit lunar între 8.320 de lei şi 12.480 de lei. Totul este în funcţie de numărul de locuitori pe care îl au. Se ține cont de responsabilitățile fiecăruia.
Pe 27 septembrie 2020, românii au mers la urne pentru a-i vota pe cei care vor conduce administrația din localitățile în care locuiesc.
Secțiile de votare au fost deschise duminică, de la ora 7:00 şi s-au închis la ora 21:00. Pentru a-și putea exprima votul la alegerile locale, cetățenii au fost nevoiți să meargă la secțiile la care sunt arondați și să aibă la ei acte prin care să-și dovedească identitatea.
„Aceste alegeri sunt cele mai grele de după Revoluție. Ne vor duce spre o iarnă cum nu am mai avut. Oamenii care ajung în funcție acum vor avea robinetul cu bani. Există o România practică, care stă într-un pix. Cei cu care vorbesc și spun că nu îi interesează ar face bine să se mai gândească.
Nu mai avem privilegiul ignoranței. Pandemia ne-a învățat că dacă stăm uniți putem face o mare diferență”, a declarat zilele trecute, psihiatrul Gabriel Diaconu, conform Digi 24.
La scurt timp după ce a votat, duminică, 27 septembrie, Klaus Iohannis i-a sfătuit pe toți să facă același lucru.
”Este foarte important să mergem la vot, să nu lăsăm pe alții să decidă în locul nostru. Astăzi îi alegem pe cei care conduc comunitățile în care trăim. Este foarte important să ne uităm bine la candidați și să îi alegem pe cei care pot face ceva pentru comunitate.
Fiindcă până la urmă de ei depinde cum arată spitalul, cum arată școala, dacă drumurile sunt întreținute. De asemenea, dacă parcurile sunt bine întreținute, dacă traficul este dirijat așa cum trebuie”, a declarat Klaus Iohannis după ce și-a exercitat dreptul la vot.