Ce salarii au casierele care lucrează la Gara de Nord din București

Emanuela Pană 12.09.2021, 09:14
Ce salarii au casierele care lucrează la Gara de Nord din București

Cele mai mari cheltuieli înregistrate în 2020 de CFR Călători – o companie de transport feroviar de persoane, pe care o deține statul român – le reprezintă costurile cu personalul angajat, peste o treime din totalul cheltuielilor, în timp ce în cazul operatorilor privaţi de transport feroviar de călători cheltuiala majoră o reprezintă taxa de acces pe infrastructură, pe care sunt obligați să o plătească în mod regulat. Pentru a asigura activitatea de transport feroviar de călători, compania CFR SA primește anual peste 1 miliard de lei de la bugetul de stat. Află, în continuare, cu cât este remunerată o casieră care lucrează la Gara de Nord din București.

Ce salariu are o casieră care lucrează la Gara de Nord din București

Potrivit unui studiu realizat acum ceva timp de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), cea mai ridicată valoare a salariului mediu atunci când vine vorba despre operatorii feroviari aparține CFR Călători, care a îngregistrat, în 2019, spre exemplu, un salariu mediu brut de 5.622 lei. Situația se schimbă puțin în ceea ce-i privește pe operatorii privați de transport feroviar de călători, care au drept cheltuială majoră taxa de acces pe infrastructură pe care aceştia o plătesc în mod regulat (circa 30%).

Salariile pe care le primesc angajații CFR diferă în funcție de mai multe criterii, printre care funcția obținută, vechimea, șamd. Potrivit informațiilor puse la dispoziție de cfrcalatori.ro, salariul unei casiere în anul 2019 era cuprins între 2.645 lei și 3.221 lei, în timp ce leafa unui casier cf verificator varia între e 3.298  lei și 3.384 lei.

După cum aminteam în primele rânduri, cheltuielile majore înregistrate de CFR Călători sunt cele cu personalul, peste o treime din totalul cheltuielilor, în timp ce, în cazul operatorilor privaţi, acestea nu depăşesc un sfert din total – în medie circa 20%.

Un paradox, greu de explicat pentru perioada analizată, în cazul CFR Călători, îl reprezintă procentul destul de mare al cheltuielilor cu amortizarea, precum şi cel infim al cheltuielilor cu piesele de schimb, având în vedere vechimea destul de mare a parcului utilizat“, se arăta în analiza ARF.

În ceea ce privește cea mai ridicată valoare a salariului mediu, aceasta a fost înregistrată de compania CFR Călători, cu un salariu mediu brut de 5.622 lei, urmată de Transferoviar Călători, cu 5.024 lei, Interregional Călători – 4.809 lei, Softrans – 4.747 lei, Regio Călători – 4.706 lei, şi Astra Trans Carpatic – 3.764 lei.

Citește și: Ce salarii au angajații de la teatrele din București. Câți bani iau o casieră și un actor care urcă pe scenă. EXCLUSIV

Ce salarii oferă CFR Călători angajaților săi

Având in vedere informațiile prezentate mai sus, ne-am gândit să aflăm și ce alte salarii oferă compania deținută de statul român, astfel că am descoperit, aruncând un ochi pe undelucram.ro, ce leafă primește, de exemplu, un inginer, un specialist calitate sau un șef serviciu. Află în continuare.

Ce salariu primește o casieră care lucrează la Gara de Nord, București
Ce salariu primește o casieră care lucrează la Gara de Nord, București

Salariu CFR Călători – Inginer Design

Potrivit informațiilor găsite pe site-ul mai sus menționat, un angajat al companiei CFR Călători din București, pe postul de Inginer Design, cu un program full-time, și o experiență în domeniu de mai puțin de un an încasează un salariu net lunar în valoare de 2.600 lei, la care se adaugă tichete de masă în valoare de 300 de lei lunar. Pe lângă acești bani, angajații mai pot încasa și un comision din vânzări în valoare de 100 de lei pe lună.

Salariu CFR Călători – Inginer

Un angajat pe postul de inginer în cadrul companiei CFR Călători, care are un program full-time și experiență în domeniu de 20 de ani, este remunerat cu un salariu net lunar în valoare de 3.800 lei.

Salariu CFR Călători – Specialist Calitate

În Timișoara, de exemplu, un angajat pe postul de specialist calitate, cu un program full-time și o experiență în domeniu de 11 de ani, încasează în 2021 salariu net lunar în valoare de 4.300 lei.

Salariu CFR Călători – Șef Serviciu

În Cluj-Napoca, un angajat pe postul de șef serviciu cu o experiență în domeniu de 18 ani și un program full-time încasează în 2021 un salariu net lunar în valoare de 5.300 lei.