SPECIAL

Ce salarii au angajații de la teatrele din București. Câți bani iau o casieră și un actor care urcă pe scenă. EXCLUSIV

Adriana Olaru 25.08.2021, 13:28
Ce salarii au angajații de la teatrele din București. Câți bani iau o casieră și un actor care urcă pe scenă. EXCLUSIV

Arta este o muncă mult mai grea față de orice meserie făcută după un șablon clar, cu un program strict sau care se desfășoară în același decor zi de zi. A fi actor este o combinație de telent, muncă non-stop, dăruire, dar și foarte multe obstacole de înfruntat. Mulți se întreabă cât câștigă, de fapt, un angajat dintr-un teatru din București, spre exemplu, sau cât încasează lună de lună un casier sau un butafor dintr-o instituție de acest fel din țară.

Ce salarii se dau în teatrele din București. Ce salarii au actorii

Salariile actorilor aflați la început de drum sunt destul de mici și dacă ținem cont de cât câștigă un asemenea artist vedem că abia își poate duce existența de la o zi la alta.

Mulți sunt nevoiți, pe lângă job-ul de la teatru, să mai facă și altceva, să caute filme în care să obțină un rol, să facă reclame sau să participe la diferite evenimente din care să facă rost de venituri suplimentare. Și Alexandru Arșinel a povestit prin ce a trecut până să aibă un venit decent.

Ce salarii sunt in teatrele din Capitala
Ce salarii sunt in teatrele din Capitala

Cât câștigă angajații din teatrele din București

Controverse au fost dintotdeauna în ceea ce privește salariile angajaților din teatre și în timp ce unii au crezut că actorii câștigă o mulțime de bani în fiecare lună, alții i-au compătimit. Și nu doar pe actori, ci și pe ceilalți angajați din teatrele din toată țara. De ce? Pentru că arta nu a ajuns la același nivel de apreciere comparativ cu ce se întâmplă în alte țări din lume în care artiștii și în special actorii se bucură de un respect uriaș și de multe facilități.

Într-unul dintre cele mai recente documente publicate pe site-ul Teatrului Național București, intitulat ”Statul de funcții”, din martie 2021, sunt publicate salariile angajațiilor din  cadrul instituției. Și vorbim nu doar despre actori, ci și despre casieri, scenografi sau butafori. Documentul aduce, așadar, lămuriri cu privire la veniturile acestor angajați.

Ce salariu are managerul

Concret, managerul are un salariu tarifar de 14,038 de lei, la care se mai adaugă un spor de condiții vătămătoare în valoare de 1,404 lei și o indemnizație de hrană de 347 de lei. Din același document aflăm că un director are 12,515 lei salariul tarifar, la care se mai adaugă 1,040 de lei pentru cine deține un titlu științific, un spor de 1,152 de lei pentru condiții vătămătoare de muncă, dar și o indemnizație de hrană în valoare de 347 de lei.

Un actor de la TNB, potrivit documentului, cu studii superioare și treapta IA, gradație 5, are un salariu tarifar de 11,401 lei, la care se mai adaugă la cei încadrați ca actori și un spor de condiții grele de muncă în cuantum de 1,388 de lei. Totodată, indemnizația de hrană de 347 de lei.

Cât câștigă un scenograf dintr-un teatru din București

Un butafor, de exemplu, de treapta I, gradiție 5, are un salariu tarifar de 5,143 de lei, care mai ia un spor de condiții vătămătoare muncă în valoare de 720 de lei, dar și indemnizația de hrană. Un alt exemplu de angajați din teatre sunt casierii. Un casier de la TNB, gradație 5, studii medii, ajunge la un salariu tarifar de 3,770 de lei la care se mai adaugă un spor de condiții vătămătoare de 377 de lei, dar și indemnizație de hrană de 347 de lei.

Salariile tarifare pentru machiori pornesc de la 3,284 de lei și pot ajunge până la 5.143 de lei, în funcție de gradații și trepte, potrivit aceluiași document publicat pe site-ul TNB. Potrivit acelorași criterii, controlorii de bilete au salarii tarifare cuprinse între 2,960 de lei și 3,265 de lei la care se mai adaugă sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă.

Experiența își spune cuvântul

Un scenograf treaptă IA, gradație 5, cu studii superioare are un salariu tarifar de 11,401 lei, la care se mai adaugă un spor de condiții grele de muncă în valoare de 1,296 de lei și indemnizația de hrană de 347 de lei.

Un supraveghetor de sală ia un salariu tarifar de 3,265 de lei, în timp ce un regizor de scenă poate ajunge, în funcție de experiență, până la 8,998 de lei salariu tarifar.

Urmăriți Impact.ro și pe