Ce să pui în apa în care speli căpşunile. Aşa vor fi şi mai gustoase

Andra Daoud 12.05.2022, 18:13
Ce să pui în apa în care speli căpşunile. Aşa vor fi şi mai gustoase

A început sezonul căpșunilor iar pe piață au apărut deja și primele fructe din producție românească. Atunci când încep să se coacă și în grădinile românilor, oamenii au tendința de a culege sau a cumpăra multe fructe, fără să țină cont cât de perisabile sunt. Odată ajunși cu ele acasă, căpșunile rezistă la frigider doar câteva zile. Un ingredient banal din bucătărie vă poate ajuta însă să le redați prospețimea pierdută.

De ce să pui oțet în apa în care speli căpșunile

Căpșunile se pot strica extrem de repede atunci când sunt păstrate în frigider pentru mai mult timp. Să nu mai vorbim despre faptul că își pierd prospețimea și nu mai au același gust ca în prima zi când au fost cumpărate sau culese. Pentru a evita această problemă, există un truc banal și la îndemâna oricui. Este vorba despre oțet, care se va dizolva în apa în care sunt spălate căpșunile. În plus, acesta mai are un efect dovedit.

Oțetul conține acid acetic, iar atunci când acesta intră în contact cu suprafața fructelor, distruge microorganismele, mucegaiul și viermișorii care se pot afla pe suprafața fructelor sau în interiorul lor. În acest fel, ne putem asigura că vom consuma fructe curate și fără urme de insecte. Tot ce aveți de făcut este să dizolvați o parte de oțet în patru părți de apă și să lăsați căpșunile timp de 10-15 minute în amestec.

Apoi, puneți fructele într-o strecurătoare și clătiți bine sub un jet de apă rece, pentru a scăpa de mirosul de oțet. Aceeași soluție pe bază de oțet poate fi folosită pentru a spăla și alt tip de fructe, precum zmeura, afinele, murele etc, în general orice fructe de pădure.

Dacă nu doriți să folosiți oțet, același efect îl poate avea o soluție pe bază de bicarbonat de sodiu. Dizolvați o lingură de bicarbonat într-un bol mare cu apă și procedați în același fel: lăsați fructele la înmuiat și apoi clătiți-le cu apă rece.

Ce sa pui in apa in care speli capsunile. Asa vor fi si mai gustoase 2
Capsunile trebuie lasate in apa cu otet, apoi clatite

Ce poți face dacă ai cumpărat prea multe căpșune

Trucurile de mai sus ajută pe termen scurt, însă nu garantează prospețimea fructelor pe termen lung. Atunci când sunt păstrate în frigider multe zile, căpșunile încep să mucegăiască, din cauza umezelii. Dacă vedeți că fructele încep să se degradeze, este momentul să vă gândiți la o soluție pentru a le folosi așa încât să nu ajungeți să le aruncați pentru că s-au stricat.

Căpșunile pot fi păstrate la congelator și folosite ulterior la smoothie-uri și diverse alte deserturi. De asemenea, sunt multe rețete rapide de deserturi pe bază de căpșuni, iar înghețata sau spuma de căpșuni sunt doar două idei în acest sens.

În plus, dacă aveți o cantitate mare de căpșuni, le puteți transforma oricând în gem, dulceață sau compot și astfel le veți putea păstra sub această formă până anul viitor.

Urmăriți Impact.ro și pe