Ce să nu faci niciodată de Sfântul Andrei. E mare păcat, mulţi credincioşi comit greşeala asta

Stan Filon 29.11.2021, 17:01
Ce să nu faci niciodată de Sfântul Andrei. E mare păcat, mulţi credincioşi comit greşeala asta

Noaptea de Sfântul Andrei are o însemnătate puternică pentru creștinism. Oamenii trebuie să știe ce să facă, dar mai ales ce să nu facă în această noapte, care este considerată a fi Halloween-ului românesc. Noaptea de Sfântul Andrei este plină de tradiții și obiceiuri venite din negura timpului. Lupii încep să vorbească cu grai de om, iar cei care îi vor auzi va fi vai și amar de ei.

Iată ce să nu faci niciodată de Sfântul Andrei

Poporul român este unul plin de tradiții și de obiceiuri, iar noaptea Sfântului Andrei se știe că se poate transforma oricând într-o adevărată nenorocire pentru cei care nu respectă tradițiile ancestrale. Bariera dintre viață și moarte slăbește puternic în noapte de 29 spre 30 noiembrie, iar strămoșii noștri spuneau că în această noapte pământul este invadat de creaturi de pe lumea cealaltă.

În această noapte se spune că lupii încep să vorbească cu grai de om, iar cei care îi vor auzi va fi vai și amar de ei. Puțin știu, dar Sfântul Andrei a fost numit și „Apostolul Lupilor”, atunci când s-a aflat pe teritoriul geto-dacilor, al căror simbol era chiar lupul. Sfântul ar fi fost însoțit mereu de un lup mare, alb.

Iata ce sa nu faci niciodata de Sfantul Andrei
Iata ce sa nu faci niciodata de Sfantul Andrei

Sfântul Andrei, Apostolul lupilor

Superstiţiile din bătrâni arată că, pentru a te proteja împotriva lupilor şi să nu-i aduci în apropierea casei şi gospodăriei, e bine să nu îţi piepteni părul, să nu torci, să nu faci curat în casă şi grajd şi să nu dai gunoiul afară. Se mai spune că cei care aud vorbele lupilor vor afla secretele lumii, însă nu îi vor ajuta cu nimic, deoarece rămân nebuni pentru tot restul vieții sau muți pentru vecie.

În această noapte strigoii pot umbla liber pe pământ și se pot întoarce acasă sau în locurile îndrăgite de ei în timpul vieții. Se spune că spiritele umblă în această noapte să fure „mana vacilor”, „minţile oamenilor” şi „rodul livezilor”. Strigoii sunt spirite ale celor morţi, care, din diverse motive, au rămas să cutreiere pământul la nesfârșit.

Spiritele rele își pot băga coada în viața oamenilor, în această noapte. Ele pot aduce calamităţi, boli şi nefericire. Oamenii se pot feri însă de toate cele cu ajutorul usturoiul, neplăcut strigoilor. Acesta se spune că va ține departe de casă toate spiritele rele. De aceea în această noapte se ung tocurile ferestrelor și a ușilor cu usturoi din abundență. Se pot lăsa la intrare și funii cu usturoi pentru a ține răul la distanță.

Fetele nemăritate își pot visa ursitul

Tot în noaptea Sfântului Andrei se poate prevedea cât de rodnice vor fi livezile şi ogoarele. Oamenii aduc în casă crenguţe de vişin, le pun în apă şi, dacă înfloresc până la Crăciun, atunci noul an va fi unul bogat, roditor. Tot cu acest scop se seamănă grâu în vase mici, pe care le ținem în casă până la Crăciun. Dacă grâul va crește verde, frumos, atunci se anunță un an bogat pentru gospodarul respectiv.

Tot în această noapte, fetele nemăritate își pun sub pernă busuioc, pentru a-și afla sortitul. Acesta li se va arăta în vis. Tot pentru ursit, fetele pun o verighetă sfințită de-a părinților lor într-un pahar cu apă neîncepută chiar la miezul nopții și privesc atent pe fundul paharului. Unele își pot vedea alesul. În alte părți din țară, fecioarele stau dezbrăcate în fața oglinzii cu o lumânare aprinsă pentru a vedea ce le rezervă viitorul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...