Trecerea pandemiei și revenirea oamenilor la vechile lor obiceiuri, inclusiv cele din perioada sărbătorilor de Paști, poate aduce cu sine și lucruri neplăcute.
Comisarul-șef în rezervă Dan Antonescu a vorbit cu impact.ro despre principalele „surprize” gândite de cei fărădelege în această perioadă a anului.
Cunoscut și din postura de vedetă a televiziunii publice, fostul polițist, care prezintă emisiunea „Anchetele comisarului Antonescu”, a oferit de o serie de sfaturi menite să preîntâmpine ipostaze care nu ar fi pe placul nimănui.
Pentru comisarul-șef Dan Antonescu, principala preocupare a celor care trăiesc altfel decât majoritatea oamenilor înaintea sărbătorilor de Paști rămâne spargerea apartamentelor sau a caselor părăsite temporar de către proprietari.
„Înainte de Paști le sugerez tuturor să se abțină să scrie pe pagina lor de Facebook că vor petrece sărbătoarea într-un loc anume, pe placul inimii lor. E un fel de invitație deschisă! Habar nu aveți cine și când vă va citi mesajul.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Unul banal pentru dumneavoastră, dar special pentru cel ce și-a făcut din spargerea caselor un mod de a trăi. Paștele, ca și Crăciunul, ca și Revelionul, face parte din acea perioadă de timp în care tentația în domeniu crește foarte mult.
Chiar dacă casa dumneavoastră va fi fără stăpân doar câteva zile, asta nu înseamnă că trebuie să dați de știre unei lumi întregi. Mai degrabă scrieți despre avaentura trăită după. Nu înainte și nici în timpul derulării ei!”, declară Dan Antonescu.
El le sugerează tuturor celor care se vor afla în această ipostza să ia legătura cu un vecin în care au încredere sau cu o rudă ca aceasta să mai treacă din când în când pe la adresa respectivă, pentru a lăsa măcar impresia că lucrurile sunt controlul proprietarilor, aprinzând fie lumina, fie televizorul, pentru o anume perioadă de timp.
„Chiar dacă e apartament, chiar dacă e o vilă, în absența unui contract cu o firmă de pază, rețeta e aceeași. E mai bine dacă cineva de încredere vă va mai trece pragul casei, cât sunteți plecat.
În plus, să știți că unii dintre infractori lasă tot felul de semne la intrare. Pot lăsa ei înșiși câte un pliant cu oferte de la nu știu ce magazin. Sau un amărât de băț de chibrit, așezat într-o anumită poziție.
Dacă vor observa că după un anume timp, nici pliantul și nici bățul nu s-au mișcat, e un semn că pot acționa! Contracronometru, dar pot trece la treabă!”, adaugă cunoscutul om al legii.
Pe de altă parte, Dan Antonescu ne reamintește și cea mai bună glumă care circulă în această perioadă a anului printre cei din Poliție sau din alte instituții ale statului: „Aveți grijă să nu fiți mușcați de miei!”.
Ce înseamnă asta? Simplu: dacă alegeți să vă cumpărați mielul de Paști din piață, animalul să aibă neapărat și cap, ca să evitați orice fel de surprize neplăcute.
„Am văzut atâtea la viață asta, încât vă pot spune că gluma asta amară are multă acoperire în realitate. Știu chiar și oameni care au spus că ei nu pot pica într-o asemenea poveste, și tot au căzut.
Ți se pare că prețul e unul extraordinar sau că animalul arată foarte bine și te trezești că ai cumpărat altceva decât miel!”, glumește el amar pe tema asta.
Dan Antonescu adaugă că în ultima vreme doar apetițul șuților pare să se mai fi diminuat. „Cei cu bani nu-și țin bancnotele în buzunare. Preferă cardul, de ceva vreme.
Și atunci, singurii care mai vin pe la magazine sau prin piețe cu bani lichizi sunt pensionarii. Care au asupra lor o bancnotă sau două de câte o sută de lei.
Or, pentru hoții din buzunare a fura azi o sută de lei nu mai merită riscul, că tot la fapta aia te încadrezi. Hoțul din buzunare a devenit un fel de meserie desuetă!”, conchide Dan Antonescu.