Ce să gătești când ai invitați la cină – 3 meniuri cu care îi vei cuceri pe toți

Ce să gătești când ai invitați la cină - 3 meniuri cu care îi vei cuceri pe toți

Mâncarea gustoasă, conversația plăcută și buna dispoziție sunt ingredientele pentru o cină reușită, mai ales atunci când există și invitați. În acest articol ți-am pregătit câteva idei cu privire la ce ai putea să gătești, în funcție de cât timpul pe care îl ai la dispoziție și de ingredientele din bucătărie. Fie că este vorba despre o masă simplă și gustoasă sau despre un meniu mai sofisticat, nu uita că cel mai important lucru este să îi faci pe musafiri să se simtă bine.

Ce să gătești când ai invitați la cină

Oricare ar fi prilejul cu care vă adunați în jurul mesei – o cină festivă, o masă de socializare cu prietenii, aniversarea ta sau a soțului, este de dorit să faci o impresie bună și să îi faci pe invitați să se simtă ca acasă. Astfel, două dintre cele mai importante aspecte sunt mâncarea și curățenia.

Un alt factor important de care trebuie neapărat să ții cont este vesela. Asigură-te că ai „logistica“ necesară și nu aștepta să apară musafirii pentru a căuta prin dulapuri după farfurii și furculițe. De asemenea, încearcă să faci toate lucrurile din timp, ca să nu fii stresat și pe fugă. Știm cu toții că „graba strică treaba“.

Revenind la mâncare, gazda trebuie să găsească formula perfectă: să fie pe placul tuturor, să fie gustoasă, sănătoasă și să se poată prepara într-un timp nu foarte lung. Date fiind condițiile, noi îți sugerăm o masă pe bază de pește, carne de pui sau de curcan sau chiar obișnuitele paste.

Trei meniuri cu care îi vei cuceri pe toți

1. Meniu cu pește

Aperitivul reprezintă doar începutul festinului, așa că ai putea să optezi fie pentru câteva tartine de baghetă franțuzească asezonate cu cremă de brânză, verdețuri și prosciutto crudo, fie să pregătești câteva apritive cu ajutorul scobitorilor: boabe de strugure, câteva brânzeturi speciale (mozzarrella, Rochefort, cașcaval Camember), și câteva felii de carne. La fel de bine poți integra pe farfurie și alte alimente pe care le ai în frigider și știi că plac invitaților.

Ce să gătești când ai invitați la cină

Ce să gătești când ai invitați la cină

Felul principal al putea consta în somon la grătar cu sos de muștar și legume la abur, pentru că este foarte ușor de consumat și nu necesită eforturi ieșite din comun pentru a fi pregătit. Unde mai punem că somonul este considerat unul dintre cei mai gustoși și sănătoși pești.

În ceea ce privește desertul, o alegere delicioasă ar fi prăjitura cu ciocolată și lichior de portocale. Nu este tocmai indicată pentru o masă de seară, dar considerând ca va fi o excepție, gustul va compensa exercițiile fizice de a doua zi.

2. Meniu cu carne de pui sau curcan

Atât carnea de pui, cât și cea de curcan au un conținut scăzut de colesterol și se prepară ușor, într-un timp relativ scurt. Așadar, dacă abia ai venit de la job și ai invitați la cină, atunci acestea devin principalele noastre recomandări în materie de carne. Cele mai rapide modalități de preparare a cărnii de pasăre și de curcan sunt: la grătar, la cuptor sau chifteluțe și hamburgeri (în cazul în care optezi pentru carne tocată). Știm că nu sună tocmai sănătos, dar pot fi o idee grozavă dacă optezi pentru ingrediente naturale: chifteaua făcută pe grătar, salată, legume, o felie de cașcaval, un sos ușor de smântână și puțin bulion.

3. Paste făinoase

Italienii ne-au transmis bucătăria și diversitatea pastelor. Ele sunt ușor de preparat și ne scot mereu din inpas, căci pot fi asociate cu cele mai diverse sosuri și e aproape imposibil să nu ai niciunul prin casă. Fierberea pastelor nu necesită mai mult de 10 minute, în timp ce un sos mai complicat, cum ar fi cel pentru paste carbonara sau bolognese, este gata în maxim 30 de minute. La fel de bine puteți opta și pentru sosul de smântână cu unt și cașcaval afumat sau, în cazul în care invitații țin post, pentru un amestec cu dovlecei pe grătar sau cu spanac și roșii uscate la soare.

În ceea ce privește băutura, pune pe masă o sticlă de vin roșu (sigur nu vei da greș), iar pentru cei ce nu consumă alcool toarnă suc proaspăt de fructe într-o carafă, ca să arate festiv. Ar fi indicat să nu lipsească nici apa.

Citește și: Rețete recomandate de chef Florin Dumitrescu. Le face ori de câte ori are ocazia

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI