Ce să faci cu mașina când e cod portocaliu de ninsoare. Regulile pe care trebuie să le respecți

Ioana Bucur 27.12.2021, 10:54
Ce să faci cu mașina când e cod portocaliu de ninsoare. Regulile pe care trebuie să le respecți

Anvelopele speciale nu sunt singurul lucru ce nu trebuie să lipsească unui autoturism pe timp de iarnă. An de an, șoferii s-au obișnuit deja cu problemele ce par inevitabile în momentul apariției zăpezii pe șosele, însă lucrurile ar sta cu totul altfel dacă ar ține toți cont de regulile incluse în ghidul de iarnă. Află ce trebuie să faci cu mașina când e cod portocaliu de ninsoare.

Sfaturi pentru șoferi – Ce să faci cu mașina când e cod portocaliu de ninsoare

După fiecare episod serios de ninsoare, traficul devine aproape imposibil. În orașe se merge bară la bară, iar pe șosele crește riscul de accident. În timpul sezonului rece, șoferilor nu ar trebui să le lipsească din autoturism racletă pentru gheață, mătură pentru zăpadă, spray anti-gheață și ștergătoare funcționale.

Ce să faci cu mașina când e cod portocaliu de ninsoare? Potrivit ghidului de iarnă creat pentru conducătorii auto, înainte de orice deplasare cu mașina, trebuie să se asigure că au lanțuri pentru zăpadă, o șufă, săculeț cu nisip și cabluri electrice, dar și cu o lopată. Dacă vorbim de drumuri lungi, se recomandă să se verifice presiunea în cauciucuri, bateria, nivelul lichidelor de frână, parbriz și antigel.

Ce sa faci cu masina cand e cod portocaliu de ninsoare. Regulile pe care trebuie sa le respecti

Regulile de care ar trebui să țină cont la fiecare deplasare

Pe timpul deplasării se vor ține farurile aprinse, iar viteza trebuie să fie adaptată condițiilor meteo.

Adaptarea vitezei la condițiile meteo poate face diferența dintre viață și moarte.

Este necesar ca distanța între mașini să fie mai mare decât de obicei, frânarea nu mai este atât de eficientă pe zapadă sau gheață, putând să crescă și de zece ori.

Dacă mașina este dotată cu cruise control, mai bine uită că are așa ceva – nu este deloc recomandată utilizarea sistemului pe zapadă.

Dacă întâlnești plugul de deszăpezire, o idee foarte bună ar fi să nu îl depășești. În spatele lui drumul este curat, deci ai o aderență ceva mai bună.

Dar cel mai important lucru este să nu te bazezi foarte mult pe mașină, chiar dacă vorbim și despre o mașină 4×4”, conform ghidului de iarnă.

O situație în care nimeni nu își dorește să ajungă, când este la volan, este momentul în care, din pricina zăpezii depuse pe carosabil, mașina derapează.

„Este indicat să virezi stânga-dreapta de volan, în speranța că vei face loc în zăpadă sau să prinzi un pic de aderenăță.

În această situație este o idee foarte bună să declupezi sistemele de control al tracțiunii și să încerci din nou.”

În momentul în care o roată se învârte în gol, sistemul de control taie alimentarea cu combustibil a motorului, iar tu nu vrei să se întâmple acest lucru, se mai explică în ghid.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...