Ce s-ar întâmpla dacă R. Moldova ar renunța la gazul rusesc: „Economia regiunii transnistrene nu este sustenabilă”

Gabriela del Pupo 29.03.2022, 12:21
Ce s-ar întâmpla dacă R. Moldova ar renunța la gazul rusesc: „Economia regiunii transnistrene nu este sustenabilă”

Republica Moldova ar putea avea ocazia în perioada următoare să achiziționeze gaz prin intermediul Uniunii Europene, însă regiunea separatistă Transnistria este dependentă de gazul rusesc și în același timp Gazprom nu va renunța la contract cel mai probabil tocmai pentru protejarea regiunii. Planul Consiliului European este de a lua noi măsuri pentru diminuarea dependenței europene de energia rusă, inclusiv o platformă comună de achiziție care va fi deschisă și țărilor din Balcanii de Vest, precum și celor trei parteneri estici asociați: Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

„Fără contract cu Moldovagaz, Kremlinul nu are cum să livreze gaz în stânga Nistrului”

Republica Moldova se confruntă cu faptul că regiunea transnistreană este dependentă din punct de vedere economic de Rusia. Pe de altă parte discuțiile care au avut loc privind acceptarea Ucrainei în Uniunea Europeană printr-o procedură simplificată au vizat și aceleași condiții pentru Republica Moldova.

Economia regiunii transnistrene nu este sustenabilă fără gazul care vine gratis din Federația Rusă. Două treimi din exportul regiunii constituie metalele și energia electrică care sunt competitive exclusiv datorită gazului gratuit. Dacă Rusia va renunța la subvenționarea regiunii, vor apărea mai multe consecințe dure, inclusiv reducerea în jumătate a bugetului regiunii și creșterea tarifelor pentru populație de circa 15-20 de ori, dacă vorbim de prețurile actuale. Totodată, există riscul de izbucnire a crizei umanitare”, a spus expertul Sergiu Tofilat în cadrul unei dezbateri pe tema „Republica Moldova va achiziționa gaze prin Uniunea Europeană: ce înseamnă aceasta și la ce efecte ne putem aștepta?”, organizată de IPN.

În acest moment Republica Moldova nu se vede nevoită să se teamă pentru contractul pe care îl are în ceea ce privește furnizarea gazului rusesc pentru că Federația Rusă și-ar opri aprovizionarea în Transnistria, neavând altă cale.

 „Din moment ce Rusia va renunța la subvenționarea acestei regiuni, noi trebuie să fim gata atât financiar, cât și din punct de vedere politic. Avem nevoie de o Foaie de parcurs cum să reintegrăm acest teritoriu. Astfel, platforma anunțată recent oferă un pretext de gândire la această temă(…) Deși începând cu 1 mai, Gazprom are dreptul să ceară rezilierea contractului, Kremlinul acum nu este gata să renunțe la regiunea transnistreană, pentru că, fără contract cu Moldovagaz, Kremlinul nu are cum să livreze gaz în stânga Nistrului”, a precizat expertul.

NATO spune ca Europa ar trebui sa-si gaseasca si alte surse de energie, pe fondul conflictului cu Rusia. ”Este dependenta de un singur furnizor”

„Dacă Gazprom s-ar fi condus de politici corporative și interese economice și ar fi eliminat scopurile politice, atunci Moldova nu ar fi asistat la această inițiativă”

Expertul acuză Gazprom de politizarea relațiilor economice pe care le are și punctează faptul că Republica Moldova se vede nevoită să participe la discuții care vizează independența țării de gazul rusesc și participarea la efortul comun al membrilor UE.

 „În cazul dat, este vorba de un jucător care asigură aproximativ 40% din consumul de gaze în UE și acum situația se schimbă. Dacă Gazprom s-ar fi condus de politici corporative și interese economice și ar fi eliminat scopurile politice, atunci Moldova nu ar fi asistat la această inițiativă. Vladimir Putin încearcă să șantajeze orice stat care împărtășește valori democratice, respectă drepturile omului, în special dreptul cetățenilor de a-și alege singuri conducerea țării, evident că asta reprezintă un pericol pentru regimul său și el cu tot dinadinsul încearcă să anihileze orice aspirație democratică, anume de asta a și atacat Ucraina”, a spus Sergiu Tofilat.

O nouă platformă de achiziționare ar trebui să fie pregătită pentru luna mai pentru ca prețurile din perioada de vară să permită țărilor să facă achiziții și rezerve pentru iarna viitoare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...