Ce s-ar fi întâmplat, de fapt, la Spitalul Victor Babeş, unde trei pacienţi au murit. Anchetatorii au explicat clar

Stan Filon 13.04.2021, 12:53

S-a aflat ce s-ar fi întâmplat, de fapt, la Spitalul Victor Babeş, unde trei pacienţi au murit sufocați, după ce instalația de oxigen s-a defectat. Dosarul a fost preluat de Parchetul București, iar procurorii îi interoghează pe angajații spitalului pentru a se afla care a fost cauza care a dus la această tragedie.

Ce s-ar fi întâmplat, de fapt, la Spitalul Victor Babeş

Din primele date aflate de anchetatorii care se ocupă de dosarul Victor Babeș, se pare că a avut loc o supra-încărcare a instalației de oxigen la care era conectat TIR-ul din curtea spitalului. Aceasta ar fi dus la blocarea completă a ventilatoarelor la care erau conectați cei opt pacienți. Așadar, vorbim despre o eroare umană. Medicii au făcut tot posibil pentru menșinerea în viață a pacienților, însă trei dintre ei nu au mai putut fi salvați.

Ceilalți cinci pacienți au fost mutați de urgență la alte spitale din București. Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, personalul medical a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

Ce s-ar fi intamplat, de fapt, la Spitalul Victor Babes
Ce s-ar fi intamplat, de fapt, la Spitalul Victor Babes. Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Oficialii se contrazic în declarații

Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor a sosit și el la fața locului, dar a refuzat pur și simplu să intre în TIR-ul respectiv, chiar dacă medicii i-au pus la dispoziție echipament de protecție. Cu toate acestea, bărbatul a refuzat să intre și să remedieze problema, ba, mai mult, a și plecat din spital.

Momentan, oficialii spun că nu au mai multe date, dar se contrazic în declarații legat de prezența ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, la Spitalul Victor Babeș. Secretarul de stat Andreea Moldovan spune că Vlad Voiculescu a ajuns printre primii oficiali la fața locului, în jurul orei 17:00, pe când însuși ministrul a venit cu o altă variantă.

”Azi în jurul orei 18:30 am aflat despre problemele de la spitalul Victor Babeș. Am sunat pentru a mă asigura că pentru pacienții COVID-19 se vor găsi locuri în alte spitale din București. Am mers apoi acolo pentru a vorbi cu medicii și conducerea spitalului. Cinci dintre ei au fost trasferați în siguranță. Trei dintre ei, din păcate, nu au putut fi salvați”, a scris ministrul pe Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...