SPECIAL

Ce s-a mai întâmplat la Ziua Marinei, în afară de tăierea microfonului pentru ÎPS Teodosie. Imaginile inedite de la Mangalia. FOTO

Justin Gafiuc 17.08.2022, 14:08

La București, pe litoral, la Dunăre sau la Bicaz, Ziua Marinei a ajuns, pe 15 august, la aniversarea cu numărul 120. Sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor, a însemnat și la Mangalia o dimineață cu demonstrații navale, exerciții spectaculoase comune cu forțele terestre, aeriene sau de operațiuni speciale. Iar incidentul cu tăierea microfonului pentru ÎPS Teodosie nu a fost singurul lucru demn de consemnat.

Mii de oameni au umplut portul turistic, unde, printre simulările atacurilor cu rachete asupra navelor sau desanturi ale brigăzilor de parașutiști, copiii au fost acaparați de prezentările de arme din dotarea Gărzii de Coastă, de torpilele antisubmarin, de uniformele de camuflaj ori de simulatorul de trageri improvizat pe malul apei.

 

Povești despre puști și operațiuni de salvare

A fost un adevărat furnicar și o atracție totală pentru cei mici. Tipii solizi din trupele marine de elită au apărut printre oameni pentru a le vorbi despre puști, stații radio, operațiuni de salvare pe apă și o grămadă de alte subiecte deschise de copiii curioși.

Unii s-au încumetat să încumetat să atingă mitralierele-model, alții s-au limitat doar să pună întrebări, în timp ce mâncau câte o înghețată, multă înghețată, desertul favorit la temperaturi de aproape 35 de grade.

Proiectul delfinilor-militari și canonierul abandonat

Portul turistic din Mangalia și împrejurimile lui reprezintă ele însele o colecție de povești spectaculoase. Înainte de Revoluție, canalul care duce spre Limanu, brăzdat azi de șalupe private, corvete, veliere sau vaporașe de agrement, reprezenta un punct strategic pe harta României.

Locul era destinat exclusiv ambarcațiunilor militare distribuite unităților care împânzeau zona. Aici și-ar fi avut cartierul general și un proiect spectaculos derulat pe vremea comuniștilor: delfini capturați și antrenați în scopuri militare, pentru detectarea de mine sau torpile ori pentru semnalarea unor potențiale dispozitive submarine trimise cu rol de spionaj.

Tot în raza golfului e vizibilă și azi cea mai veche navă de război a României, canonierul ”Eugen Stihi”, care poartă numele unui soldat căzut în timpul Primului Război Mondial. Vasul e părăsit, prins în mrejele birocrației dintre autorități, iar planul de a fi transformat cândva într-un muzeu plutitor e mai degrabă o Fata Morgana.

Urmăriți Impact.ro și pe