Amendă de 7.000 de lei pentru cei care au organizat Parada Pride. Ce a făcut un preot în mijlocul mulţimii din Calea Victoriei

Ioana Bucur 15.08.2021, 00:04

Contestat, mutat, aprobat. Străzile din București au fost, din nou, gazda unuia dintre cele mai controversate evenimente din țara noastră, iar „incidentele” nu au putut lipsi. Ce s-a întâmplat sâmbătă la Parada Pride, la care au participat, din primele estimări, aproape șase mii de persoane. Organizatorii au fost amendați de autorități.

Organizatorii Bucharest Pride au fost amendați cu 7.000 de lei în urma marșului de pe Calea Victoriei

Update, sâmbătă, 14 august, ora 23:50. Teodora Ion-Rotaru, directorul executiv al Asociaţiei ACCEPT a fost amendată ca persoană fizică, pentru organizarea Marşului Bucharest Pride, cu suma de 7000 de lei, ca urmare a depăşirii numărului legal de 500 de participanţi, dat fiind că la marș au fost prezente mii de persoane.

„Astăzi am primit prima mea amendă şi sunt mândră de ea. Bucharest Pride a fost organizat de către Asociaţia ACCEPT la solicitarea mea, deci am fost amendată ca persoană fizică. Am încălcat cu bună ştiinţă limita de 500 de participanţi pentru că noi considerăm că restricţiile impuse protestelor civice sunt neconstituţionale şi neadaptate actualei situaţii pandemice. Libertatea de întrunire nu este inferioară libertăţii de conştiinţă a cultelor religioase şi nici dreptului cetăţenilor de a se bucura de activităţi culturale. Am ieşit în stradă pentru a ne apăra libertatea de întrunire, libertatea de exprimare şi ne-am asumat consecinţele”, a scris pe Facebook Teodora Ion-Rotaru, director executiv ACCEPT.

Rotaru a anunţat şi că amenda va fi contestată în instanţă.

„Vom contesta în instanţă această amendă şi avem încredere că ne vom găsi dreptatea în faţa judecătorilor constituţionali. Astăzi Jandarmeria şi-a făcut datoria, a protejat participanţii la marş şi era normal să ne amendeze. În instanţă vom critica măsurile adoptate de Guvern, nu doar sancţiunea contravenţională aplicată justificat de Jandarmerie”, a precizat directorul executiv ACCEPT.

Participare peste așteptările autorităților, sâmbătă, la Parada Pride de pe Calea Victoriei

Parada Pride, sau „Marșul Diversității”, a început sâmbătă, 14 august 2021, de la ora 17:00, pe Calea Victoriei din București. Cu toate că Primăria aprobase pentru eveniment nu mai mult de 500 de participanți, organizatorii au anunțat că este posibil ca mii de persoane să se alăture mișcării. Și așa a și fost, estimările oficiale arată între 4.500 și 6.000 de persoane.

Dar nu este singurul marș organizat sâmbătă în București. Cu câteva ore înainte de Parada Pride a avut loc „Marșul Normalității”, o contramanifestație a Partidului Noua Dreaptă.

„Normalitatea e relația dintre un bărbat și o femeie. Dacă părinții lor erau lesbience, ei n-ar mai fi fost pe-aici”, spune o femeie, participant la „Marșul Normalității”, care ține în mâini o coală A4 pe care scrie „Nu LGBT”.

La un moment dat, un preot i-a adunat pe manifestanți într-un semicerc și a început să rostească rugăciunea „Tatăl nostru”.

Ce s-a întâmplat sâmbătă la Parada Pride

„Colorăm orașul în culorile iubirii și libertății”

Miile de persoane care au participat, sâmbătă, la Parada Pride s-au strâns pe Calea Victoriei, între Strada Sevastopol şi Strada General Gheorghe Manu, de unde au pornit în marş, pe Calea Victoriei până în Piaţa Universităţii. Finalul marşulului Bucharest Pride în Piaţa Universităţii este programat pentru ora 20:30.

„Sâmbătă, de la 17:00, pe Calea Victoriei, colorăm oraşul în culorile iubirii şi libertăţii. Vom purta masca de protecţie, ne vom dezinfecta mâinile atunci când vom sosi la punctul de pornire şi vom respecta distanţarea de 1 metru între participanţi”, au anunțat organizatorii.

Pentru că s-a depășit numărul de 500 de participanți ce fusese aprobat de Primăria Capitalei, oragnizatorul Bucharest Pride riscă o amendă de până la 10.000 de lei.

Jandarmeria Bucureşti a transmis, vineri seară, precizări „în legătură cu informaţia transmisă public de către un reprezentant al Asociaţiei ACCEPT, referitoare la „un acord cu Jandarmeria” care să permită depăşirea numărului maxim de participanţi prevăzut de legislaţia în vigoare, cu ocazia marşului”.

„Dezminţim informaţia vehiculată în spaţiul public şi facem apel la responsabilitate din partea organizatorului pentru desfăşurarea adunării publice în condiţii de maximă siguranţă şi cu respectarea strictă a cadrului legal în vigoare, astfel încât sănătatea şi securitatea participanţilor şi ale celorlalţi cetăţeni să poată fi asigurate”, a transmis sursa citată.

Urmăriți Impact.ro și pe