Ce s-a întâmplat, în urmă cu 42 de ani, între Regina Elisabeta a II-a și Nicolae Ceaușescu. Gestul neobișnuit al Suveranei

Rădulescu Valentin 23.05.2020, 12:15

În urmă cu 42 de ani, fostul dictator Nicolae Ceaușescu a fost invitat împreună cu soția sa în Marea Britanie, la Buckingham. Cei doi au fost în vizită timp de 4 zile, iar acest lucru nu i-a picat chiar bine Reginei Elisabeta. Ce s-a întâmplat pe timpul vizitei?

La ce gesturi a apelat Elisabeta a II-a în timpul vizitei făcută de Nicolae Ceaușescu în urmă cu 42 de ani?

În anul 1978, Elisabeta a II-a l-a întâmpinat pe dictatorul Nicolae Ceaușescu la Buckingham. Vizita fostului șef de stat nu a fost însă văzută cu bine de mai mulți oameni politici la aceea vreme. Elisabeta a făcut tot posibilul să se ascundă de Ceaușescu, apelând chiar și la gesturi copilărești pentru a nu da ochii cu el, precum ascunsul în tufișuri. Chiar dacă a presa la aceea vreme considera că a fost o reușită diplomatică, Regina Angliei a mărturisit că nu s-a bucurat deloc de prezența celor doi conducători ai României. Vizita lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu a durat patru zile.

„I-a spus odată unui musafir, în timpul prânzului, că, pe timpul vizitei lor, a plecat la plimbare cu câinii ei corgi prin grădina palatului și i-a văzut pe cei doi Ceaușești îndreptându-se spre ea,s-a gândit: , așadar, atunci, pentru prima oară în viața ei, s-a ascuns într-un tufiș, pentru a-și evita musafirii!”, a spus Robert Hardman, autor specializat în viața familiei regale.

Ce s-a întâmplat, în urmă cu 42 de ani, între Regina Elisabeta a II-a și Nicolae Ceaușescu. Gestul neobișnuit al Suveranei
Ce s-a întâmplat, în urmă cu 42 de ani, între Regina Elisabeta a II-a și Nicolae Ceaușescu. Gestul neobișnuit al Suveranei

Nicolae Ceaușescu a fost invitat din greșeală

Din nefericire, Elisabeta a II-a nu a făcut mereu invitațiile, acest lucru fiind făcut deseori de Parlamentul britanic, cel care a adus în vizită mai multe personaje destul de controversate, precum și în cazul fostului dictator Nicolae Ceaușescu. Acesta nu a fost primit cu zâmbetul de buze de regină. Încă de la început au existat mai multe îngrijorări în privința vizitei pe care dictatorul urma să o facă. Secretarul de stat, David Owen, și-a dat acordul pentru vizită de 4 zile a foștilor conducători, susținând ulterior că a fost o greșeală.

„Cine a fost de acord cu această vizită? Dacă eu am făcut-o, cu siguranță o să regret!”, a spus Davin Owen, potrivit express.co.uk.

Urmăriți Impact.ro și pe