Ce s-a întâmplat, de fapt, cu femeia din Bacău care a decedat după ce și-a făcut vaccinul anti-Covid. Concluzia la care s-a ajuns

Ioana Bucur 24.01.2021, 07:36
Ce s-a întâmplat, de fapt, cu femeia din Bacău care a decedat după ce și-a făcut vaccinul anti-Covid. Concluzia la care s-a ajuns

Ce s-a întâmplat, de fapt, cu femeia din Bacău care a decedat după ce și-a făcut vaccinul anti-Covid. Concluzia la care au ajuns autoritățile, după analizarea condițiilor în care s-a produs tragicul incident.

Ce s-a întâmplat cu femeia din Bacău care a decedat după ce și-a făcut vaccinul anti-Covid

Autoritățile au dezvăluit ce s-a întâmplat, de fapt, cu femeia din Bacău care a decedat după ce și-a făcut vaccinul anti-Covid. În vârstă de 73 de ani, pacienta s-a prezentat la centrul de vaccinare al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, la care fusese repartizată în urma programării făcute pe platforma online. După ce a trecut prin procesul de triaj, timp în care i s-au verificat tensiunea arterială și frecvența cardiacă, ce se încadrau în limitele normale, i-a fost administrat și vaccinul anti-Covid. Apoi, a petrecut 15 minute în punctul de supraveghere post-vaccinare, sub supraveghere medicală. Nu exista niciun indiciu al tragediei ce avea să se petreacă.

Din nefericire, la scurt timp după ce a părăsit punctul de supraveghere, starea ei de sănătate s-a degradat brusc. În ciuda eforturilor medicilor din Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului în care fusese vaccinată de a-i salva viața, femeia a suferit un stop cardio-respirator ce i-a fost fatal.

O femeie din Bacău a murit după ce și-a făcut vaccinul anti-Covid
O femeie din Bacău a murit după ce și-a făcut vaccinul anti-Covid

Reacția oficială a autorităților: „Eveniment coincident”

DSP Bacău a transmis, sâmbătă seară, un comunicat oficial cu privire la condițiile ce au dus la decesul femeii din Bacău la puțin timp după ce își făcuse vaccinul anti-Covid. Autoritățile au precizat că între moartea pacientei și vaccinare nu se poate stabili nicio relație de cauzalitate, deznodământul tragic intrând în categoria „evenimentelor coincidente”.

Autoritățile au transmis că la nivelul centrului de vaccinare din Bacău au fost respectate toate procedurile de lucru, precum și protocolul specific, femeia prezentând valori ale tensiunii și frecvenței cardiace ce se încadrau în limitele normale. Mai mult, pacienta nu a prezentat nicio reacție adversă în decursul celor 15 minute petrecute, sub supraveghere medicală, în punctul post-vaccinare.

„Menţionăm că pacienta se afla în evidenţele medicului de familie cu multiple comorbidităţi de natură cardiacă, neurologică şi diabet zaharat. Conform informaţiilor deţinute la nivelul UPU-SJU Bacau, pacienta s-a prezentat cu simptomatologie care a impus acordarea asistenţei medicale de urgenţă în contextul multiplelor comorbiditati existente. La examenul clinic şi paraclinic efectuat în cadrul Unităţii de Primiri Urgente-SJU Bacău, pacienta a fost diagnosticată cu tulburare majora de ritm cardiac care nu a răspuns la manevrele de resuscitare şi care a determinat decesul”, a transmis DSP Bacău.

DSP Bacău a transmis că nu au fost înregistrate deficiențe nici în ceea ce priveşte asigurarea calităţii, siguranţei şi trasabilităţii vaccinurilor în toate etapele de gestionare a acestora, cu respectarea lanţului de frig specific.

„Tinând cont de antecedentele patologice, evoluția pe perioada observării postvaccinale, respectiv datele clinice si paraclinice inregistrate in UPU-SJU Bacau, nu se susține decesul ca fiind o reacție adversă postvaccinală indezirabilă.
Astfel, nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, evenimentul coincident este definit ca „evenimentul produs după vaccinare, care nu este provocat de vaccin sau de administrarea acestuia”, se precizează în comunicatul DSP Bacău.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...