Ce s-a întâmplat cu legea pentru vaccinarea obligatorie a lucrătorilor din sănătate. Decizia luată marți seara

Ana Anitoiu 27.10.2021, 00:00
Ce s-a întâmplat cu legea pentru vaccinarea obligatorie a lucrătorilor din sănătate. Decizia luată marți seara

Comisiile juridică şi de sănătate reunite au luat o decizie, marți seara, în legătură cu legea referitoare la vaccinarea anti-Covid-19 obligatorie a lucrătorilor din sistemul sanitar. Iată ce urmează să se întâmple pentru medici, asistenți și restul personalului din unități publice și private.

Ce s-a întâmplat cu legea vaccinării obligatorii a lucrătorilor din sănătate

Comisiile reunite au admis cu majoritate de voturi legea referitoare la vaccinarea anti-Covid-19 oligatorie a lucrătorilor din sănătate, cu unele amendamente. Ședințele celor două comisii au avut loc inițial separat și au fost întrerupte de membri ai AUR. Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a participat la ședința comună ce a avut loc ulterior.

Conform proiectului de act normativ ce a fost inițiat de parlamentari de la PNL şi UDMR, este obligat să prezinte un certificat verde digital UE personalul din cadrul: unităţilor sanitare publice şi private aflate în subordinea sau sub coordonarea Ministerului Sănătăţii; caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (ISU); Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi laboratoarelor de analize medicale.

Certificatul verde atestă fie: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva coronavirusului; trecerea prin boala Covid-19 şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus; sau rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR, valabil 72 ore, sau antigen rapid, valabil 48 de ore.

Ce s-a intamplat cu legea pentru vaccinarea obligatorie a lucratorilor din sanatate. Decizia luata marti seara
Certificatul verde atesta trei posibile situatii

Ce a fost adăugat proiectului legislativ

Un amendament la acest proiect arată că regula va fi valabilă și pentru personalul din cadrul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă, precum şi pentru persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, dispozitive medicale sau medicamente.

„Dispoziţiile (…) se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.

În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi”, arată amendamente ce au fost adoptate de cele două comisii.

Senatorul AUR Sorin Mateescu a spus că această propunere legislativă îngrădește dreptul la muncă și că testele Covid-19 trebuie să fie suportate de la bugetul de stat, nu de cei care ar avea nevoie de ele pentru a se prezenta la serviciu.

”Pentru personalul din cadrul unităţilor publice şi private care face dovada unei afecţiuni ce reprezintă contraindicaţie la vaccinare şi e stabilită de un medic de specialitate conform normelor medicale în vigoare, activitatea de testare se organizează cu suportarea costurilor de către angajator.

Pentru unităţile private, costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, se mai arată în propunerea legislativă amendată în comisiile de specialitate ale Senatului”, mai arată propunerea legislativă.

În plus, președintele Comisiei de Sănătate, Adrian Streinu-Cercel, s-a arătat nemulțumit de faptul că persoanele care au trecut prin Covid-19, dar fără vreunul dintre simptomele specifice bolii, nu este reglementată de lege.

Proiectul legislativ referitor la obligativitatea prezentării certificatului verde în unele unităţi publice şi private va ajunge în plenul Senatului. Dacă va trece de acesta, va ajunge și la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...