Ce s-a descoperit la clinica unde s-a tratat Petrică Mîțu Stoian. Acum e oficial: ”Medicii nu erau în unitate”

Stan Filon, Andrei Predoiu 17.11.2021, 13:41
Ce s-a descoperit la clinica unde s-a tratat Petrică Mîțu Stoian. Acum e oficial: ”Medicii nu erau în unitate”

Direcția de Sănătate Publică a făcut public un raport cu situația descoperită la Clinica Nera, unde Petrică Mîțu Stoian s-a tratat înainte de a deceda. Concluziile inspectorilor au dus la amendarea clinicii respective cu 80 de mii de lei, pentru neregulile descoperite la fața locului.

Inspectorii DSP au spus ce au descoperit la clinica unde s-a tratat Petrică Mîțu Stoian

Inspectorii DSP au descoperit că Clinica Nera nu respectă obiectului de activitate înscris în autorizaţia sanitară de funcţionare, nu are personal medical de specialtate, au două ambulanțe, dar nu au autorizație de medicină de urgență, ”spitalizează” pacienți, deși nu au voie, iar medicul care administrează tratamentul hiperbaric este medic psihiatru cu acte-n regulă!

Clinica Nera are autorizație pentru tratament hiperbaric, iar medicul psihiatru are un atestat în tratamentul hiperbaric. Pacienții însă nu erau monitorizați după ședințele de tratament hiperbaric, au conculionat inspectorii DSP. Clinica Nera deţine trei autorizaţii eliberate de DSP Caraş-Severin: una pentru medicina hiperbară – 090/14.12.2020, o autorizaţie sanitară de funcţionare pentru cabinet medicină internă – 038/07.05.2021 şi o autorizaţie sanitară de funcţionare pentru punct recoltare probe biologice – 087/03.12.2020.

Inspectorii DSP au spus ce au descoperit la clinica unde s-a tratat Petrica Mitu Stoian
Inspectorii DSP au spus ce au descoperit la clinica unde s-a tratat Petrica Mitu Stoian

”Medicii nu erau prezenţi în unitate”

”Deşi Clinica Nera funcţionează cu un medic specialist în specialitatea psihiatrie care deţine atestat de studii complementare în medicina hiperbară eliberat de Ministerul Sănătăţii, cinci asistenţi medicali, un medic primar de medicină de familie şi un medic cu specialitatea ORL, la ora şi data controlului (10.11.2021, ora 15.55), medicii nu erau prezenţi în unitate, deşi aceştia trebuia să se afle acolo, conform orarului afişat, între orele 13 şi 18. Trebuie menţionat că, la nivelul Clinicii Nera, acordul şi consultul medicului pentru tratament hiperbaric sunt realizate online, iar supravegherea pe perioada terapiei se face de către medici cu care unitatea a încheiat contracte de prestări servicii. Şedinţa durează 70 de minute, incluzând compresia şi decompresia”, a mai transmis DSP.

Inspectorii DSP nu au aflat însă cum a fost pimit Petrică Mîțu Stoian pentru tratamentul hiperbaric, dar au aflat că pacienții sunt admiși …online. ”Evaluarea şi admiterea la tratament au fost efectuate de medicul Matei Mircea Bogdan, medic specialist psihiatru, cu atestat în medicină hiperbară. Comisia de control nu a putut identifica datele la care au avut loc interacţiunile dintre pacientul Petru Mîţu şi dr. Matei Mircea Bogdan, premergătoare admiterii la tratament. De asemenea, nu s-a putut identifica dacă şi ce documente medicale au fost solicitate, în afara unui buletin tomografic realizat în 22.10.2021 la cererea pacientului, care evidenţiază modificări ale celor două arii pulmonare”, a mai transmis DSP Caraş-Severin.

Amenzi usturătoare

SC Clinica Nera SRL şi Nera Clean Services SRL funcţionează ca şi cum împreună formează o unitate sanitară cu paturi în care pacienţii sunt internaţi, iar Centrul de medicină hiperbară nu deţine nici structura şi nici personalul necesar.

”Supravegherea pacienţilor încetează, astfel, după şedinţele de terapie hiperbară, eventualele complicaţii sau urgenţe fiind lăsate pe seama Serviciului Judeţean de Ambulanţă/SMURD”, se mai arată în raport. Inspectorii DSP au mai arătat că în documentele instituţiei au regăsit sintagma „spitalizare”, ”ceea ce, evident, contravine cu limitele autorizaţiei sanitare deţinute”.

Clinica Nera a fost amendată cu 80.000 de lei: 30.000 de lei pentru nerespectarea de către personalul unităţii a protocoalelor şi procedurilor medicale, 40.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizaţia sanitară de funcţionare şi 10.000 de lei pentru nepăstrarea probelor de alimente servite pacienților.

Urmăriți Impact.ro și pe