EXCLUSIV

Ce s-a ales de locul unic din România în care s-ar fi arătat Dumnezeu – Tatăl. „Vin încă sute de mii de turiști ca să vadă”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 14.10.2022, 16:47
Ce s-a ales de locul unic din România în care s-ar fi arătat Dumnezeu – Tatăl. „Vin încă sute de mii de turiști ca să vadă”. EXCLUSIV

La 115 ani de la nașterea din 14 octombrie 1907 a celebrului cioban, surd și peltic, Petrache Lupu, cel din comuna doljeană Maglavit, urmașii săi încă duc mai departe tradiția conform căreia Dumnezeu însuși s-ar fi arătat cândva pe meleagurile lor. Nu cu aceeași convingere ca în perioada interbelică, atunci când totul a cunoscut perioada maximă de înflorire, dar suficientă pentru ca multă lume din țară, ba chiar și ceva străini, s-o mai aducă încă în discuție.

„Nu mai e aceeași emulație ca altădată, asta e clar pentru toată lumea. Dar atracția încă există! Azi, în ziua în care Petrache Lupu ar fi împlinit 115 de ani de la naștere, s-au celebrat liturghii speciale pentru el.

Una la biserica din comună, cea de a doua la mânăstirea ridicată chiar pe locul unde acesta a susținut că a avut cea dintâi viziune a lui Dumnezeu, Moșul cum îi spunea el! Mânăstirea se află cam la doi kilometri lângă comună”, afirmă primarul comunei Maglavit, Marius Mureșan, pentru impact.ro.

Primarul comunei: „Lumea nu apreciază așa cum ar trebui”

El spune, cu o urmă de regret în glas, că nu înțelege de ce lumea nu apreciază „așa cum ar trebui” faptul că Maglavitul e singurul loc din lume „unde s-a arătat însuși Dumnezeu-Tatăl”.

„Cei interesați de acest subiect sunt prea puțini în raport cu ceea ce s-a întâmplat în aceste locuri. Aici e singurul loc din lume unde s-a arătat Dumnezeu-Tatăl, Moșu cum îi spunea Petrache Lupu. Nu știu să existe altul!

În lume, în diverse zone se vorbește despre aparițiile Maicii Domnului sau ale unor sfinți, dar niciodată ale lui Dumnezeu însuși. Și cu toate astea, lumea e puțin atrasă în raport cu ceea ce se întâmplă afară! Nu apreciază așa cum ar trebui”, precizează același Marius Mureșan.

În opinia sa, anual, se strâng totuși câteva sute de mii de români ce ajung în zonă: „La noi, la Maglavit, vin încă sute de mii de turiști ca să vadă sau să afle cât mai multe despre cele întâmplate cândva. E vorba în primul rând despre români din toată țara, dar nu ne ocolesc nici străini, care sunt atrași de subiect. Nu sunt mulți, dar sunt!”.

Ce s-a ales de locul unic din Romania in care s-ar fi aratat Dumnezeu - Tatal
Actualul primar al Maglavitului, Marius Mureșan, e de părere că mulți români nu l-au uitat încă Petrache Lupu, cel de numele căruia se leagă „Minunea de la Maglavit” (sursa foto Muresan, proltenia.ro)

„Minunea de la Maglavit”

Pe de altă parte, potrivit primarului comunei, urmașul lui Petrache Lupu, unicul său fiu, Mihai Lupu, care numără 85 de ani, a reușit să treacă peste o perioadă mai dificilă a stării sale de sănătate. Marius Mureșan a evitat să ofere amănunte, spunând doar că știe că „omul a fost bolnav, dar că a reușit să treacă peste perioada mai dificilă”.

În urmă cu 87 de ani, ciobanul Petrache Lupu a susținut că i s-ar fi arătat în trei rânduri, în zilele de vineri din datele de 31 mai, 7 și 14 iunie 1935 o apariție divină căruia el i-a spus „Moșul”, dând tuturor de înțeles că el crede că a avut de-a face cu însuși Dumnezeu. Potrivit celor descrise ulterior, ar fi fost vorba despre „un moş care plutea pe deasupra pământului, care nu putea fi văzut decât de cioban, era impozant, iar părul său îl acoperea în întregime, ca un veşmânt, fără a lăsa să i se vadă picioarele şi chipul”.

Mai mult, „Moşul” cu pricina i-ar fi poruncit lui Petrache Lupu să spună oamenilor că dacă nu se pocăiesc, dacă nu merg la biserică și nu respectă repaosul din zilele de sărbătoare şi de duminică şi nu postesc miercurea şi vinerea „are să le rupă muncile”.

Mesajul lui Petrache Lupu a fost primit cu stări diferite. În epocă zeci de mii de români, unii vorbesc chiar de două milioane între anii 1935 – 1938, au început să meargă la Maglavit și să încerce să vorbească cu Petrache Lupu. Așa avea să se nască „Minunea de la Maglavit”, una despre care Biserica Ortodoxă Română nu avea să se pronunțe niciodată oficial.

Regele Carol al II-lea, nașul de botez al fiului ciobanului

La rândul său, Regele Carol al II-lea va accepta să fie nașul de botez al fiului ciobanului, actualul Mihai Lupu. Peste ani, Petrache Lupu a fost purtat de Ion Antonescu să binecuvânteze trupele române care luptau pe frontul rusesc, dar istoria nu consemnează efecte imediate sau târzii ale vizitei acestuia pe frontul de răsărit, Armata Română pierzând pe linie toate confruntările cu cea sovietică.

Petrache Lupu a supraviețuit și anilor comunismului, atunci când „fenomenul de la Maglavit” a fost ținut sub un control total, ca întregul spectru religios de altfel, stingându-se la 14 decembrie 1994, tot în Maglavit, la fel de sărac cum fusese cam toată viața sa.

Urmăriți Impact.ro și pe