Ce riscă românii care nu respectă noile restricții impuse în timpul pandemiei de coronavirus. Amenzi usturătoare

Redacția IMPACT 23.03.2020, 14:55
Ce riscă românii care nu respectă noile restricții impuse în timpul pandemiei de coronavirus. Amenzi usturătoare

Ordonanța militară adoptată sâmbătă impune o nouă serie de restricții, cu caracater de recomandare, dar care trebuie considerate ca fiind măsuri obligatorii, după cum au transmis în urmă cu două zile autoritățile.

Ce sancțiuni include Ordonanța militară

Autoritățile au emis, duminică, lista de amenzi pentru persoanele fizice sau juridice care încalcă regulile impuse privind limitarea răspândirii coronavirusului.

Art 5 din Ordonanţa Militară 2/2020 – circulaţia pe timpul nopţii

(1) În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.

(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

(4) Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume şi prenume, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/ locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura. (5) Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Documentul poate fi consultat în întregime aici.

Ce sancțiuni se aplică pentru românii care nu respectă măsurile impuse

Sancțiunile sunt cuprinse între 100 și 5000 de lei, pentru persoanele care încalcă regulile de a ieși din casă fără sa aibă unul din motivele cuprinse în hotărâre, mai exact pentru persoanele care încalcă normele impuse de articolul 5 din Ordonanţa Militară 2/2020.

Documentul de mai jos include lista de amenzi.

Sursa foto: Mediafax
Sursa foto: Mediafax

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 141 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat 665 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

De asemenea, cu ocazia formalităților de intrare în țară, Poliția de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal.

Urmăriți Impact.ro și pe