Ce restricții vor fi ridicate, de fapt, în București începând de luni. Deciziile oficiale

Adina Saleh / 22.01.2021, 18:39
Ce restricții vor fi ridicate, de fapt, în București începând de luni. Deciziile oficiale

Mai multe restricții vor fi ridicate începând de luni, în București. Decizia a fost anunțată de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU), care a decis ridicarea mai multor restricții în Capitală, ca urmare a scăderii incidenței infectării cu Covid-19, în ultimele trei zile.

Conform CMBSU în ultimele trei zile incidența cazurilor de infectare cu Covid-19 s-a situat sub 3 la mia de locuitori. În acest context pozitiv, de luni se vor redeschide la interior, în limita a 30% din capacitate restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc.

„Este a treia zi consecutivă cu incidență sub 3 la mie. A trebuit să convocăm comitetul. S-a hotărât ca începând cu 25 ianuarie, ora 0:00 să fie relaxate mai multe măsuri. Așa cum am prezentat deja relaxarea vizează domeniul Horeca. O capacitate de maxim 30%, cu respectarea tuturor normelor. În domeniul sălilor de spectacol, teatre, cinamatografe, cu 30% prezența publicului. Li se permite funcționarea cu public și sălilor de jocuri de noroc, tot așa, cu 30% din capacitate, între 6 diminteața și ora 21.00.

Vom fi intransigenți. Am hotărât intensificarea controalelor. Nu doresc să comentez declarațiile domnului ministru al Sănătății. Cifrele sunt raportate de structuri din Ministerul Săntății”, a declarat prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu.

Ce restricții vor fi ridicate, de fapt, în București începând de luni

Municipiul București a rămas în zona portocalie pentru a treia zi consecutiv, după ce incidența cazurilor de Covid-19 s-a situat sub 3 la mia de locuitori. În aceste condiții, Prefectura București anunța următoarele:

„Luând în considerare evoluția pandemiei de COVID-19 cauzată de noul coronavirus SARS-CoV-2, și rata de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile la nivelul Municipiului București la data de 22.01.2021, comunicată de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, prin raportare la prevederile Legii nr 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare, având în vedere rata de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile la nivelul Municipiului București de 2,52/1.000 de locuitori, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a hotărât instituirea următoarele măsuri în domeniul HORECA, precum și în domeniul cultural, divertisment și recreativ începând cu data de 25.01.2021, ora 00.00, cu condiția menținerii ratei de incidență sub 3/1000 de locuitori”, anunță Prefectura București.

Măsurile luate de Prefectura București

  • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-21.00;
  • activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00;
  • prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin Ordinul comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 1493/2788/149/2020;
    organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului și în condițiile stabilite prin Ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii nr. 3245/1805/2020;
  • activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-21.00.

Contravenții pentru cine nu respectă noilor măsuri dispuse

De asemenea, Prefectura a mai anunțat faptul că regimul contravențional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor dispuse este cel stabilit la art. 64 – 70 din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Pe de cealaltă parte, Ministrul Sănătății a cerut CMBSU să păstreze restricțiile în Capitală. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a cerut menținerea restricțiilor în București, printr-o scrisoare deschisă trimisă vineri la CMBSU.

Ministerul Sănătății atrage atenția asupra faptului că au fost descoperite noi cazuri de infecție cu tulpina britanică a noului coronavirus.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI