Ce restricţii se vor impune pentru cei nevaccinaţi. Raed Arafat: „Încercăm să nu închidem unele activităţi”

Iancu Andreea, Gabriel Peneș 24.08.2021, 16:27
Ce restricţii se vor impune pentru cei nevaccinaţi. Raed Arafat: „Încercăm să nu închidem unele activităţi”

În contextul creșterii numărului de îmbolnăviri pe care l-a raportat Grupul de Comunicare Strategică în ultimele zile, autoritățile din România au susținut o conferință de presă pe tema pregătirilor pentru cel de-al patrulea val de Covid-19. Astfel, Secretarul de stat, Raed Arafat, și Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, au vorbit despre principalele măsuri stabilite pentru următoarea perioadă. Șeful DSU a precizat și dacă va fi cazul de un nou lockdown în România, precum și ce restricții se vor impune pentru nevaccinați. Deocamdată, țara noastră nu și-a atins pragul stabilit de persoane imunizate până în luna august.

Raed Arafat a anunțat ce restricții se vor impune pentru cei nevaccinați

România se îndreaptă vertiginos către un nou scenariu epidemiologic, după ce tulpina Delta a SARS-CoV-2 a început să se extindă și în țara noastră. Numărul de infectări a crescut alarmant, iar autoritățile se pregătesc deja pentru cel de-al patrulea val al pandemiei. Singurele arme împotriva îmbolnăvirii rămân masca de protecție și vaccinarea, campania de imunizare desfășurându-se mult mai lent decât la debut. În acest context, Raed Arafat a anunțat ce restricții se vor putea impune pentru cei nevaccinați, dat fiind faptul că persoanele imunizate beneficiază și în prezent de măsuri mai blânde și acces în unele situații.

Pentru că mulți se tem că vom traversa o nouă perioadă de lockdown, Raed Arafat a ținut să sublinieze că nu va mai fi cazul de o astfel de măsură. Totuși, vor exista restricții locale, în funcție de rata de incidență și focarele Covid-19 din valul patru. În privința restricțiilor pentru persoanele nevaccinate, șeful DSU a menționat că nu se dorește țintirea celor neimunizați, ci mai degrabă păstrarea unor măsuri menite să asigure sănătatea publică, în timp ce vaccinați să aibă unele beneficii în continuare.

Înainte erau restricții pentru toți. Acum poate că vor fi permisii pentru unii, că să nu ajungem din nou la restricții pentru toți. Nu e țintită persoană nevaccinată. Încercăm să menținem unele activități, fără să le închidem. Dacă menținerea acestor activități se va baza pe vaccinare sau testare, ce facem este să aplicăm măsuri de sănătate publică care să limiteze răspândirea. Varianta nouă poate să se răspândească foarte rapid. Este suficient un contact de 2-3 minute fără mască să infecteze, a explicat medicul Raed Arafat.

Raed Arafat a anunțat ce restricții se vor impune pentru cei nevaccinați
Vaccinarea împotriva Covid-19, singura soluție pentru combaterea pandemiei

Ministrul Sănătății, despre deschiderea noului an școlar

Pe de altă parte, Ioana Mihăilă, Ministrul Sănătății, a vorbit și despre situația revenirii elevilor în bănci în contextul valului patru. Se pare că deschiderea școlilor este programată în continuare pentru data de 13 septembrie. Cu toate acestea, vor exista situații și abordări diferite în funcție de rata de incidență din unele regiuni ale țării. Atunci când la nivel locale se vor semnala peste 6 cazuri de infectare la mia de locuitori, studiile se vor muta în mediul online.

Rămâne de văzut cum va evolua situația epidemiologică din țară, mai cu seamă după ce astăzi, 24 august, România a raportat cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 din 14 mai. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat 782 de noi infectări cu SARS-CoV-2, în urma efectuării a 40.125 de teste. Rata de pozitivare a urcat la 1,94%, în timp ce numărul deceselor din ultimele 24 de ore a ajuns la 14 persoane. Pe de altă parte, secțiile de ATI se străduiesc să îi țină în viață pe cei 205 pacienți internați, dintr-un total de 1.476 care se află în îngrijire medicală în unitățile sanitare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...