Ce restricţii rămân valabile în România după relaxarea măsurilor de prevenţie. Rişti să iei amendă dacă nu ştii

Nicu Stan 20.11.2021, 18:41
Ce restricţii rămân valabile în România după relaxarea măsurilor de prevenţie. Rişti să iei amendă dacă nu ştii

S-a aflat ce restricţii rămân valabile în țara noastră după relaxarea măsurilor de prevenţie împotriva coronavirusului. Autoritățile au decis, vineri, mai multe măsuri de relaxare a unor restricții în România. Cine riscă amenzi, vedeți în rândurile de mai jos.

Restricțiile care sunt valabile după relaxare. Ce trebuie să știi, ca să nu îți iei amendă

Autoritățile au luat decizia de a relaxa unele restricții impuse pentru limitarea coronavirusului în România. Mulți dintre români se întreabă, în schimb, care sunt restricțiile care rămân valabile.

Astfel, va fi permisă organizarea de spectacole, concerte, festivaluri în aer liber, cu cel mult 1.000 de persoane și cu condiția ca aceștia să fie vaccinați anti-coronavirus sau să fie trecuți prin boala adusă de acest virus.

Nuntile raman in continuare interzise
Nuntile raman in continuare interzise

Liber, din nou, pe stadioane

În plus, spectatorii vor putea avea acces la competițiile desfășurate pe arenele sportive. Noua decizie luată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) stabilește și condițiile în care se vor putea desfășura ceremoniile începând cu ziua de 1 Decembrie.

O altă noutate este aceea că elevi vor merge fizic la școală în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este de până 3 la mia de locuitori. Nu se va mai lua în calcul cât din personalul didactic este vaccinat. Până acum, elevii mergeau la școală doar dacă personalul didactic era vaccinat în proporție de 60%.

Restricțiile mai importante rămân

De asemenea, în România rămân valabile mai multe restricții pentru încercarea de a se limita răspândirea coronavirusului.

Astfel, persoanele nevaccinate nu au voie să circule între orele 22:00-05:00. Cei care vor fi prinși riscă să fie amendați. De asemenea, o altă restricție care rămâne valabilă este aceea care interzice nunțile și botezurile. La fel, în continuare magazinele vor fi închise începând cu ora 21:00.

Magazinele se închid la 21:00

Măsura închiderii la orele 21:00 se aplică și activităților sau evenimentelor organizate și desfășurate de persoanele fizice, operatorii economici, instituții publice în următoarele domenii:

a) instituții muzeale, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producție de film și audiovizuală, instituții de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și meserii, organizate și desfășurate în spații închise sau deschise;
b) săli de sport și/sau fitness;
c) jocuri de noroc;
d) piscine interioare;
e) locuri de joacă pentru copii;
f) săli de jocuri;
g) târguri, bâlciuri, talciocuri.

Restaurantele, cafenelele, deschise la 50% din capacitate

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor, cafenelelor, etc., în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05:00-21:00.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private se desfășoară până la capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05:00-21:00.

Care sunt excepțiile

Prin excepție, unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Alte restricții care rămân valabile

-Interzicerea activității în baruri, cluburi și discoteci.

-Interzicerea organizării și desfășurării evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.).

-Accesul la toate activitățile și evenimentele este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală;

-Accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici, care funcționează în clădiri de birouri private, este permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării;

-Este obligatorie purtarea măștii de protecție, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

Urmăriți Impact.ro și pe