Ce reprezintă, de fapt, broasca de pe etichetele alimentelor. Mulți cred că are legătură cu ingredientele din insecte

Beatrice Dumitru 16.03.2023, 08:57
Ce reprezintă, de fapt, broasca de pe etichetele alimentelor. Mulți cred că are legătură cu ingredientele din insecte

Imaginea unei broaștei verzi, care a apărut pe ambalajele mai multor tipuri de alimente a stârnit un val panică pe rețelele sociale. Acesta lucru i-a făcut pe mulți să creadă că în ambalaje sunt insecte aprobate de Comisia Europeană ca alimente comestibile. Dar care este adevărul din spatele etichetei.

Ce semnifică broasca de pe etichetele unor produse

Logo-ul broaștei verzi poate fi văzut pe ambalajele batoanelor de ciocolată, pe partea laterală a cutiilor de ceai, pe bomboane, drajeuri și chiar pe etichete ale bananelor. Pentru că simbolul nu a fost prezentat în niciun fel consumatorilor din România a creat panică în rândul acestora.

Broaștele sunt ceea ce oamenii de știință numesc bioindicatori, ceea ce înseamnă că o populație sănătoasă de broaște indică un mediu sănătos. De fapt, broasca de copac cu ochi roșii de pe etichetele unor produse sugerează că acestea sunt obținute în mod sustenabil pentru mediu și respectă demnitatea umană, simbolul fiind folosit de peste 35 ani.

Ce reprezintă, de fapt, broasca de pe etichetele alimentelor. Mulți cred că are legătură cu ingredientele din insecte
Simbolul broștei care apare pe ambalajele mai multor alimente.

Desenul cu brosca, folosit în 175 de țări

Desenul cu brosca este folosit în 175 de state din 195, câte sunt în toată lumea și este certificatul Rainforest Alliance, un ONG recunoscut international, care utilizează simbolul pentru a arătă că produsul este prietenos cu planeta și cu muncitorii agricoli și nu au fost exploatați. Logo-ul a devenit un simbol internațional al durabilității, potrivit informațiilor de pe site-ul organizației.

Programul de certificare Rainforest Alliance spune că promovează sustenabilitatea în mai multe domenii, de la silvicultură la turism. Întreprinderile alimentare pot purta logo-ul broaștei prin aprovizionarea de la ferme certificate, care se angajează să respecte standardele specifice de mediu și de muncă.

Comisia Europeană a aprobat, până acum, spre consum patru insecte: viermele galben uscat/viermele de făină, lăcusta călătoare, greierele și larva gândacului de bălegar. În România, se vând doar câteva astfel de produse, cum ar fi făina sau pudra proteică, pe platforme specializate. Comisarii pentru protecția consumatorilor cer ca toate produsele alimentare care conțin insecte să fie puse pe rafturi separate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...