Ce reguli trebuie să respecți când tai porcul. Greșeli pentru care poți primi amenzi drastice

Beatrice Dumitru 12.12.2022, 17:41
Ce reguli trebuie să respecți când tai porcul. Greșeli pentru care poți primi amenzi drastice

Pe data de 20 decembrie, cu numai cinci zile înainte de Nașterea Domnului, este Sfântul Ignat, ziua în care oamenii sacrifică porcul pentru prepararea bucatelor tradiționale care se mănâncă pe tot parcursul perioadei dintre Crăciun şi Bobotează. Dar în ce condiții este permisă tăierea porcului în 2022 și ce reguli trebuie respectate.

Ce reguli trebuie respectate la tăierea porcului

În apropierea Crăciunului, dar mai ales în ziua de Ignat, românii taie porcul pentru preparea bucatelor, acest obicei fiind unul dintre cele mai vechi care se păstrează în satele din România. Tăierea porcului se face pe 20 decembrie, iar în calendarul creștin ortodox, în acea zi, este prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul, de unde vine și numele zilei de Ignat.

Atunci când se taie porcul sunt reguli care trebuie respectate pentru a nu rimi amendă. Potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), cei care taie porcul trebuie să respecte aceleași condiții de salubritate ca în anii trecuți, potrivit ansvsa.ro. Sacrificarea porcului din gospodărie se face de către medicul veterinar, iar consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.

Ce reguli trebuie să respecți când tai porcul. Greșeli pentru care poți primi amenzi drastice
Tăierea porcului este o tradiție respectată de românii de la sate.

Ce metode se folosesc pentru sacrificarea porcului

De asemenea, pentru sacrificarea porcului trebuie folosite metode mecanice care să nu provoace durere, suferințe, contuzie sau rănire, potrivit normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificării şi uciderii din 11.08.2006.

Medicul veterinar trebuie să vadă animalul înainte de a fi sacrificat pentru a verifica starea de sănătate a acestuia, pentru da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol.

O altă regulă care trebuie respectată este că picioarele animalului nu trebuie legate și se interzice suspendarea acestuia înainte de sacrificare.

Metodele legale pentru sacrificarea porcului

  • Pistolul cu glonte captiv;
  • Aplicarea unei lovituri care cauzează pierderea cunoștinței și se realizează cu ajutorul unui instrument mecanic care administrează o presiune pe craniul animalului în urma percuţiei, fără penetrarea craniului;
  • Electronarcoza;
  • Expunerea la dioxid de carbon.

După tăierea porcului, o bucată de carne trebuie dusă la medicul veterinar pentru testul de Trichinella și nu trebuie consumată până la ieșirea rezultatului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...