Ce răspuns a pregătit Uniunea Europeană la cererea de „aderare rapidă” a Ucrainei. Țările care se opun

Beatrice Dumitru 10.03.2022, 19:56
Ce răspuns a pregătit Uniunea Europeană la cererea de „aderare rapidă” a Ucrainei. Țările care se opun

În urmă cu zece zile, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a semnat o cerere oficială pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană, pentru a deveni membră „imediat”, printr-o procedură specială, deoarece luptă în fiecare zi să se apare în fața atacurilor Rusiei. Dar, se pare că răspunsul nu va fi cel așteptat de Kiev.

Răspunsul UE pentru Ucraina

Liderii Uniunii Europene vor promite sprijin Ucrainei, dar este posibil să nu îi ofere aderarea rapidă la blocul comunitar în cadrul summit-ului informal de la Versailles, din Franța, potrivit unui proiect de declarație consultat de EURACTIV.

Războiul de agresiune al Rusiei constituie o schimbare tectonică în istoria europeană”, se arată în proiectul principalei declarații de la Versailles. Mai mult, înaintea întâlnirii cu liderii europeni, Emmanuel Macron a spus că este de părere că este nerealist să se angajeze în negocieri de aderare cu un stat aflat în război.

Ce răspuns a pregătit Uniunea Europeană la cererea de „aderare rapidă” a Ucrainei. Țările care se opun acestui plan
Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la UE.

Este puțin probabil ca liderii să ofere Ucrainei statutul de candidat, este mai probabil să existe mai multă cooperare în cadrul acordului de asociere. Este imposibil să oferim mai mult acum, deoarece este vorba despre o țară cuprinsă de război, parțial sub ocupație rusă și poate la un moment dat chiar total sub ocupație”, a spus un oficial UE.

Țările care nu vor Ucraina în UE

Ucraina a semnat acordul de asociere cu UE după ce protestele masive de stradă din 2014 l-au răsturnat pe președintele susținut de Rusia Viktor Ianukovici, care a încercat să reînvie legăturile cu Moscova și să țină țara la distanță de UE.

Consiliul European a cerut Comisiei Europene să pregătească un „avis”, cu privire la disponibilitatea țării de a deschide negocieri. O declarație separată cu privire la agresiunea rusă împotriva Ucrainei va atenua așteptările Kievului pentru un statut de candidat la UE.

Deși ultima sa versiune menționează că „Ucraina aparține familiei noastre europene”, un pas înainte față de versiunile anterioare, nu se încadrează în angajamente substanțiale privind statutul de candidat.

În așteptarea acestui lucru și fără întârziere, ne vom consolida în continuare legăturile și ne vom aprofunda parteneriatul”, se mai spune în proiect.

Perspectiva extinderii accelerate pe flancul estic al UE a divizat statele membre înainte de summit. Danemarca și Țările de Jos se numără printre țările care se opun vehement acestui plan, în timp ce Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia susțin aderarea Ucrainei la UE.

Liderii UE spun că acceptarea în procedură de urgență a Ucrainei ar putea crea probleme din partea altor țări care au solicitat acest lucru, cum ar fi Georgia sau Moldova, dar și cele deja aflate pe lista de așteptare, precum Macedonia de Nord, Albania, Muntenegru sau Serbia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...