Ce pune Cătălin Scărlătescu în șnițele. Rețeta secretă, ideea i-a venit la nervi

Andra Daoud 01.02.2022, 13:49
Ce pune Cătălin Scărlătescu în șnițele. Rețeta secretă, ideea i-a venit la nervi

Chef Cătălin Scărlătescu are multe preparate-semnătură, cu care poate impresiona chiar și cele mai rafinate gusturi. Șnițelele sunt însă, de departe, unul dintre preparatele cu care dă lovitura de fiecare dată. Nici nu este de mirare, având în vedere că are un secret care îl ajută să obțină mereu cele mai crocante șnițele. Ideea i-a venit în urmă cu aproape 20 de ani, la nervi.

Ce pune Cătălin Scărlătescu în șnițele

Preparatele cele mai simple sunt, adesea, cele mai pretențioase. Este și cazul banalelor șnițele, care trebuie să fie crocante și rumenite la exterior, însă fără a fi uscate la interior. Indiferent din ce fel de carne sunt făcute, aceasta trebuie să rămână fragedă și suculentă. Chef Cătălin Scărlătescu are o rețetă proprie pentru a obține exact acest rezultat și, spune el, dacă ar fi brevetat-o, s-ar fi îmbogățit până acum.

În timp ce multe gospodine folosesc făină sau pesmet pentru crusta șnițelelor, celebrul bucătar de la Antena 1 are un ingredient secret. Este vorba despre fulgii de porumb, care, atunci când ajung pe suprafața cărnii și sunt prăjiți, se transformă în cea mai crocantă crustă. Cătălin Scărlătescu a povestit că ideea de a folosi fulgi de porumb în loc de pesmet i-a venit în urmă cu aproape 20 de ani, în timp ce lucra în bucătăria unui restaurant.

În 2003 înnebunise lumea cu crochete de pui. La un moment dat, un client a cerut să fac ceva la gujoanele de pui, să fie mai altfel. M-am întors nervos în bucătărie, am luat o pungă de fulgi de porumb care era pe acolo şi am dat cu ea de perete şi de masă. Am auzit cum s-au zdrobit alea şi mi-a venit ideea să le dau prin crocantul obţinut. Aşa mi-a venit ideea. Dacă brevetam ideea atunci, eram milionar azi!”, a povestit Cătălin Scărlătescu.

Ce pune Cătălin Scărlătescu în șnițele. Rețeta secretă, ideea i-a venit la nervi
Pentru ca șnițelele să iasă crocante, trebuie să fie date prin fulgi de porumb mărunțiți

Cum face Cătălin Scărlătescu șnițelele de pui

Pentru ca șnițelul să fie savuros, chef Scărlătescu asezonează pieptul de pui cu sare, piper și ierburi aromatice. Bucățile de carne sunt apoi trecute printr-un amestec pe bază de unt, iar la final prin fulgi de porumb zdrobiți, amestecați cu puțină miere. În acest fel, fulgii vor adera mai bine la suprafața cărnii, iar în timpul prăjirii, în combinație cu mierea, vor deveni foarte crocanți și ușor caramelizați.

Apoi, șnițelele de pui în crustă de fulgi de porumb sunt prăjite în baie de ulei, la foc mediu, până când devin aurii și rumenite. Se scot pe hârtie de bucătărie, care va absorbi excesul de ulei, după care se servesc alături de garnitura preferată.

Șnițelul este un preparat care a căpătat extrem de multă popularitate, în multe părți ale lumii, chiar dacă sub alte denumiri. Se crede că originea lui este undeva în Europa Centrală, dar a ajuns până în Japonia, Argentina sau Columbia.

Se poate face din carne de pui, vită, porc, curcan sau chiar oaie. Deși rețetele și denumirile variază de la un stat la altul, ideea de bază este aceeași în toate bucătăriile lumii: o bucată de carne fără grăsime, subțire, condimentată și învelită într-o crustă, apoi prăjită în ulei sau gătită la cuptor și servită, în funcție de regiune, alături de anumite sosuri.

 

Urmăriți Impact.ro și pe