Ce pun bucătarii vestiți în banalele chifteluțe. Schimbă radical gustul și textura

Emanuela Pană 02.05.2021, 22:33
Ce pun bucătarii vestiți în banalele chifteluțe. Schimbă radical gustul și textura

Se știe, fiecare gospodină are propria rețetă de chifteluțe. În timp ce unele obișnuiesc să înmoaie pâinea în lapte, altele folosesc amestecuri de ierburi aromatice, iar cele mai curajoase de fel combină diverse tipuri de carne în încercarea de a obține textura perfectă. Nu ai atins încă maturitatea culinară, însă nu vrei să dai greș cu acest preparat? Află, în continuare, din secretele bucătarilor și prepară cele mai gustoase chifteluțe.

Ce pun vestiții bucătari în chifteluțe

A mai rămas puțin timp până ce gospodinele vor da startul maratonului de gătit pentru Paște, iar unele dintre ele cu siguranță vor dori să pună și chifteluțe pe masa îmbrăcată în straie de sărbătoare. Totuși, deși sunt în aparență banale, chifteluțele îți pot da mari bătăi de cap dacă nu stăpânești arta bucătăriei. Fie nu pui suficientă sare, fie nu le prăjești cât trebuie, fie ies prea tari, fie prea uscate sau crude la mijloc, iar exemplele pot continua.

Dacă vei urma, însă, sfaturile experților în bucătărie, munca îți va fi ușurată cu mult, iar rezultatul final va fi de-a dreptul… delicios! Așadar, unde greșești?

1. Nu pui suficient de multă sare

Pentru a avea un gust excelent, chifteluțele trebuie să fie bine condimentate. Cantitatea ideală de sare este următoarea: 1 linguriță la 450 g de carne.

2. Scoți ierburile aromatice din compoziție

Experții în bucătărie subliniază importanța ierburilor aromatice atunci când vine vorba de chifteluțe. Fără ierburi aromatice, care dau savoare chifteluțelor, vei obține niște burgeri banali. Așadar, dacă vrei ca rezultatul să fie pe măsura așteptărilor, nu te limita la pătrunjel și busuioc. Combină cu încredere, după propriul gust, mentă, oregano şi măghiran.

3. Pui prea multe ouă

Multe gospodine obișnuiesc să pună mai multe ouă decât ar fi, de fapt, necesar, crezând că așa vor obține un amestec vâscos. În realitate, însă, ouăle nu înmoaie amestecul, ci leagă compoziția. Ideal ar fi să folosești un ou la fiecare jumătate de kilogram de carne.

4. Pui prea mult pesmet

Nici pesmetul în cantități prea mari nu te va ajuta deloc. O jumătate de cană la 450 g de carne este suficientă.

Citește și: Chiftele de carne, cartofi şi sos bechamel: o reţetă suedeză tocmai bună pentru azi

Schimbă radical gustul și textura

O altă greșeală frecvent întâlnită în prepararea chifteluțelor este amestecarea compoziției cu lingura. Prin urmare, data viitoare când faci chifteluțe, nu uita că toate ingredientele se pun în vas în același timp, după care se amestecă folosind degetele. Procedând altfel, carnea nu se va zdrobi.

Cum transformi banalele chifteluțe într-un preparat cu gust senzațional
Cum transformi banalele chifteluțe într-un preparat cu gust senzațional

5. Modelezi chifteluțele cu mâinile uscate

Această tehnică este greșită deoarece pasta se va lipi de palme, iar chifteluțele vor fi greu de modelat. Unge-ți palmele cu puțin ulei și vei observa cât de ușor îți va fi să modelezi compoziția.

Rețeta de chifteluțe marinate a lui chef Bontea

De curând, chef Sorin Bontea a hotărât să „dea din casă“ și a împărtășit cu internauții rețeta sa de chiftele marinate, dezvăluind, totodată, trucurile la care apelează el pentru a obține o aromă autentică și foarte gustoasă.

Așa cum era de așteptat, lista de ingrediente cu exclude carnea tocată de porc, ceapa, pătrunjelul și usturoiul, mărarul, sarea, piperul, ouăle și cimbrul, la care se adaugă puțină pâine înmuiată în apă, stoarsă bine, ca să lege compoziția.

În ceea ce privește sosul, ca acesta să iasă delicios, chef Sorin Bontea folosește și un ingredient care acum nu mai este secret: oțetul. În rest, adaugă puțin usturoi, boabe de piper și un strop de zahăr.

După ce amestecă bine compoziția și dă chifteluțele prin făină, celebrul bucătar prăjește carnea în uleiul încins. În paralel, juratul de la „Chefi la cuțite“ fierbe sosul de roșii cu usturoiul călit, frunzele de dafin, piperul, sarea și zahărul.

Dacă nu ați încercat până acum această rețetă, nu ezitați! Poftă bună!

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...