Ce pui în sarmale ca să nu iasă uscate. Toţi te vor lăuda, se topesc în gură

Andra Daoud 15.01.2022, 15:34
Ce pui în sarmale ca să nu iasă uscate. Toţi te vor lăuda, se topesc în gură

Sarmalele sunt unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria tradițională românească. Fiecare gospodină are o rețetă proprie, pe care o prepară de fiecare dată și care este moștenită din generație în generație. Sarmalele perfecte nu trebuie să fie prea acre, prea sărate, grase sau uscate. Iar pentru a obține un rezultat delicios, este nevoie să respectați câteva reguli.

Ce să pui în sarmale ca să nu iasă uscate

Sarmalele tradiționale românești pot fi preparate din orice fel de carne: de porc, de vită sau chiar de curcan, însă ideal este să se folosească un amestec. Secretul sarmalelor perfecte este să nu fie uscate, iar pentru acest lucru este nevoie de un procent corect de grăsime. În acest fel, ele vor fi fragede și deloc uscate, fiind un deliciu în orice perioadă a anului.

Pentru ca sarmalele să aibă compoziția perfectă, este necesar să folosiți și carne de porc, nu doar de vită sau de curcan, sau măcar grăsime de porc. Multe gospodine păstrează la congelator grăsime de porc, pe care o dau prin mașina de tocat împreună cu carnea, atunci când prepară sarmale.

Bucătarii profesioniști spun că ideal este să folosiți proporții asemănătoare de carne de porc și vită și să nu vă feriți de carnea de porc atunci când pregătiți sarmale. Grăsimea, în proporția corectă, fără a fi în exces, face ca sarmalele să fie fragede și să se topească în gură.

Ce pui în sarmale ca să nu iasă uscate. Toţi te vor lăuda, se topesc în gură
În compoziția de sarmale trebuie să se regăsească și carne de porc

Rețetă tradițională de sarmale în foi de varză

Secretul sarmalelor perfecte, pe lângă carnea de porc cu un procent corect de grăsime, este să fie fierte la foc mic, ideal într-o oală de lut, la cuptor. Țineți cont că orice mâncare gustoasă se gătește la foc mic, timp de câteva ore, iar sarmalele nu fac excepție.

Ingrediente:

  • 2 kg varză murată
  • 500 g carne tocată de porc şi de vită
  • 50 g orez
  • 200 g ceapă
  • ulei pentru prăjit
  • 100 g costiţă afumată
  • 2-3 linguri de bulion
  • 2 foi de dafin
  • sare
  • piper

Alegeți foile de varză îndepărtând cotoarele și puneți-le în apă rece, pentru a nu fi prea acre. Este ideal să folosiți foi de varză cât mai subțiri, pentru că acelea se rulează cel mai bine.

Tocați mărunt ceapa și căliți-o în câteva linguri de ulei, cu un praf de sare, până când devine translucidă. Spălați orezul cu apă caldă și lăsați-l la înmuiat câteva minute.

Amestecați carnea tocată cu orezul, ceapa călită, sare și piper după gust. Puneți câte o lingură de compoziție pe o foaie de varză și rulați strâns, pentru a împacheta sarmalele.

Așezați în oala de lut un strat de varză tocată, apoi așezați sarmalele în straturi, lăsând gol la mijloc, unde veți pune costița afumată. Adăugați foi de dafin și bulionul diluat cu apă, acoperiți sarmalele cu foi de varză întregi și fierbeți la foc mic, timp de 2-3 ore.

Ideal este ca în ultima oră să puneți sarmalele în cuptor. Învârtiți oala în stânga și în dreapta din când în când, pentru ca sarmalele să nu se ardă. Adăugați apă, atunci când aceasta scade, pentru că sarmalele au nevoie să fiarbă în mediu lichid.

Savurați sărmăluțele tradiționale alături de mămăliguță și smântână sau simple. Poftă bună!

 

Urmăriți Impact.ro și pe