Ce pui în piftia de curcan sau cocoș ca să iasă limpede. Aşa faci cele mai arătoase răcituri de pasăre

Iancu Andreea 28.12.2021, 19:33
Ce pui în piftia de curcan sau cocoș ca să iasă limpede. Aşa faci cele mai arătoase răcituri de pasăre

Piftia de curcan sau cocoș reprezintă un preparat apreciat de mulți, fiind nelipsit de pe mesele de sărbătoare ale românilor, cu ocazia Crăciunului sau a Anului Nou. Gospodinele se întrec în rețete savuroase, împărtășind cum poate să iasă limpede răciturile de pasăre. Află care sunt secretele pentru acest preparat apreciat de toată lumea.

Cum faci ca piftia de curcan să iasă limpede

Mesele de sărbătoare ale românilor sunt mereu îmbelșugate, iar printre preparatele cele mai apreciate sunt piftia, răciturile, cocioane sau cotoroage. Piftia de curcan sau de cocoș este extrem de gustoasă și perfectă ca aperitiv. Aceasta reprezintă practic o gelatină cu bucățele de carne fiartă și legume care îi conferă mai multă culoare. Chiar dacă mulți preferă răciturile din picioare sau urechi de porc, alții aleg să pregătească piftia de curcan sau orice altă pasăre pentru Crăciun și Anul Nou.

Multe gospodine se străduiesc să obțină un lichid clar, astfel încât să iasă piftia de curcan limpede. Trucul pe care gospodinele îl folosesc are la bază gelatina alimentară. Aceasta este utilizată la torturi și prăjituri și este un produs natural de origine animală, obținut din cartilaje și piele. Dacă preferi o variantă rapidă pentru a pregăti piftia, nu trebuie să scazi supa de carne până se gelifiază. Vei descoperi că va fi prea concentrată, închisă la culoare și va scădea prea mult. Cu gelatină vei obține aspicuri închegate bine și limpezi totodată.

Cum să iasă piftia de curcan sau cocoș limpede
Cum pregătești piftia de pasăre

Rețeta de piftie de pasăre

Ingrediente

  • 1,8 – 2 kg carne de pasăre cu os și piele (pulpe, aripi, gheare de curcan sau cocos)
  • 3 lingurițe rase de sare
  • 2 lingurițe boabe de piper negru
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 4 căpățâni de usturoi (puse în 2 tranșe)
  • 20-30 g gelatină granule sau foi
  • 3-4 albușuri crude de ou (pentru limpezit piftia)

Pentru decor:

  • ouă fierte
  • boabe de mazăre
  • păstăi de fasole verde
  • ridichi tăiate felii subțiri
  • ardei roșu sau gogoșar murat
  • boabe de porumb
  • sfeclă murată
  • castraveciori mici murați (cornichon)
  • frunze de pătrunjel și mărar

Mod de preparare

Începe prin a cresta carne pentru a lăsa să se expună oasele și articulațiile, ca să fie eliberată gelatina din ele. Se curăță totodată legumele, morcovi și păstârnac și toate ingredientele se pun la fiert într-o oală mare, cu sare și piper boabe. Este indicată o oală sub presiune pentru că scurtează timpul de fierbere. Pentru o aromă mai pregnantă, se adaugă usturoi atât la început, în timpul fierberii, cât și la final. Așadar, este nevoie de două căpățâni de usturoi, doar 25 de bucăți, iar restul la final.

Focul se lasă la minim și se setează cronometrul pentru o oră și 30 de minute. În lipsa unei oale sub presiune, ar putea fi nevoie de 3-4 ore la fierbere. După fierbere, se degresează bine și se păstrează lichidul la frigider timp de 20 de minute pentru a observa dacă se încheagă. Carnea și legumele se pun deoparte, iar carnea se alege bine și se porționează. Supa rămasă se filtrează printr-o sită și poate fi limpezită suplimentar.

Se pune lichidul la foc, se adaugă 3-4 albușuri și se așteaptă până când fierbe. De asemenea, se adaugă și cățeii de usturoi rămași. Inițial se amestecă bine și ulterior, când zeama fierbe nu se mai amestecă. Se strecoară bine și se lasă lichidul la răcit. Dacă este nevoie ca aceasta să fie gelatinoasă, se adaugă gelatină alimentară. Așadar, se pune la hidratat 30 de grame de gelatină, într-o crăticioară cu 500 ml de apă foarte rece. Gelatina se lasă la înmuiat 10 minute și apoi se încălzește pe foc mic până ce ajunge la 60 de grade Celsius.

Se stinge focul și se subțiază cu 2 polonice din supa caldă și se toarnă totul în oala cu supa limpede. Amestecă totul bine și condimentează cu sare. Las-o la răcit timp de 30 de minute. Montează carnea și legumele în bolurile preferate și toarnă lichidul clar. Lasă totul la răcit și apoi dă totul la frigider.

Urmăriți Impact.ro și pe