Ce proceduri trebuie urmate pentru folosirea în mod legal a unor anvelope și jante mai mari pentru mașină

Bogdan Bârliga 13.05.2022, 12:24
Ce proceduri trebuie urmate pentru folosirea în mod legal a unor anvelope și jante mai mari pentru mașină

Ai văzut pe stradă un autoturism cu niște jante de mari dimensiuni și ai vrea să montezi pe mașina personală unele similare.

Înainte să cumperi noile jante și să le montezi e bine să știi că sunt o serie de prevederi legale ce trebuie să fie respectate.

Menţionarea în cartea de identitate a unor anvelope cu alte dimensiuni

Cea mai simplă metodă legală pentru utilizarea unor pneuri și jante mai mari este să aflăm dacă producătorul oferă mai multe variante și dacă acestea pot fi trecute în cartea de identitate a vehiculului (CIV).

Dimensiunile anvelopelor înscrise pe eticheta care furnizează valorile presiunilor de umflare la rece recomandate de producător pentru pneuri, în condiții de operare specifice, sunt corespunzătoare inclusiv altor variante/versiuni din cadrul tipului tehnic al vehiculului, neputând fi menționate în mod automat în CIV.

Pentru această operațiune trebuie să ajungem la Registrul Auto Român (RAR) și să solicităm completare în cartea de identitate a vehiculului alte dimensiuni de anvelope şi jante ce pot fi montate opţional și sunt menţionate în documentele de omologare de tip.

La reprezentanţele RAR se va efectua identificarea și efectuarea verificărilor necesare în baza de date și dacă verificările confirmă că dimensiunea dorită este menționată în documentația de omologare de tip, se va adăuga dimensiunea dorită în CIV, la rubrica ”Mențiuni”.

Dimensiunea dorită pentru anvelope nu a fost omologată de producător

Să spunem că mașina a primit omologare pentru utilizarea unor jante cu dimensiunile pe 15 inch, 16 inch și 17 inch, dar dorim să montăm pe autoturism jante de 18 inch.

În cazul în care se dorește echiparea cu anvelope și jante care nu sunt menţionate în documentele de omologare de tip, acest lucru determină reomologarea vehiculului.

Această operaţiune presupune efectuarea obligatorie cel puțin a încercărilor privind performanţele sistemului de frânare şi etalonarea vitezometrului.

Laboratorul Încercări Vehicule și Componente din cadrul RAR poate să mai solicite și teste privind încercări privind stabilitatea vehiculului şi măsurarea nivelului de zgomot al acestuia.

(Re)omologarea se va acorda numai dacă rezultatele încercărilor şi verificărilor efectuate atestă îndeplinirea condiţiilor tehnice aplicabile.

Ce amenzi se pot da pentru folosirea unor anvelope cu dimensiuni neomologate

Conform Codului Rutier din România conducerea unui autovehicul ce are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare se consideră contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni.

Șoferul unei mașinii depistate cu pneuri neomologate poate fi sancționat cu o amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei și i se poate reține certificatul de înmatriculare.

Urmăriți Impact.ro și pe