Ce proceduri trebuie să urmăm pentru montarea pe mașină a unei instalații GPL sau GNC și ce documente sunt necesare

Bogdan Bârliga 04.05.2022, 10:00
Ce proceduri trebuie să urmăm pentru montarea pe mașină a unei instalații GPL sau GNC și ce documente sunt necesare

Creșterile spectaculoase de prețuri la benzină și motorină determină tot mai mulți șoferi să aleagă alimentarea cu GPL pentru mașinile lor.

Dar înainte să monteze o astfel de instalație proprietarul unui autoturism trebuie să verifice dacă vehiculul este compatibil și să urmeze o serie de proceduri legale.

Ce trebuie să știm dacă vrem să montăm o instalație GPL pe mașină

Cel mai important aspect care trebuie reținut: în România instalațiile de alimentare cu gaz petrolier lichefiat (GPL) sau gaz natural comprimat (GNC) pentru mașini sunt acceptate numai dacă producătorii acestora au obținut pentru instalațiile respective certificarea de la Registrul Auto Român (RAR).

Următoare etapă presupune efectuarea montajului pentru instalațiile certificate doar în unitățile autorizate de RAR pentru această activitate.

Care sunt procedurile legale

Dacă au fost respectate toate condițiile prezentate mai sus șoferul trebuie să prezinte mașina, cu programare prealabilă, la una dintre reprezentanțele teritoriale RAR pentru menționarea montajului în cartea de identitate a vehiculului (CIV).

Pentru efectuarea modificării în CIV șoferul trebuie să prezinte la RAR certificatul de garanție al instalației, declarația de conformitate model A, eliberată de unitatea care a efectuat montajul și manualul utilizatorului final sau instrucțiunile de utilizare ale instalației.

În documente trebuie să fie înscrise: unitatea care a efectuat montajul, datele de identificare ale autovehiculului (seria de caroserie sau de șasiu) și datele de identificare ale instalației montate.

La prezentarea la RAR se verifică corectitudinea montajului și se face o verificare a emisiilor poluante la funcționarea cu combustibil și la funcționarea cu GPL sau GNC.

Montarea unei instalații GPL second hand

Dacă instalația nu este nouă și a fost preluată de la un alt autovehicul, procedura este aceeași, dar în locul declarației de conformitate model A se va prezenta declarația de conformitate model B, eliberată de unitatea care a efectuat transferul.

Bine de reținut: un rezervor de GPL are o valabilitate limitată

Conform reglementărilor naționale, un rezervor de GPL poate fi utilizat pentru o perioadă de 10 ani, începând de la data fabricației acestuia, care este inscripționată (poansonată) pe eticheta acestuia sau chiar pe rezervorul propriu-zis.

După această perioadă, rezervorul trebuie să fie înlocuit cu un altul, identic cu cel inițial sau compatibil cu restul instalației montate pe autovehicul.

Înlocuirea se face obligatoriu în unități autorizate de RAR pentru montajul, revizia sau repararea instalațiilor GPL.

Procedura de urmat pentru înscrierea rezervorului în CIV

După înlocuirea rezervorului proprietarul mașinii trebuie să prezinte autovehiculului la una dintre reprezentanțele RAR, cu programare prealabilă, pentru înscrierea în cartea de identitate a vehiculului (CIV) a datelor de identificare ale noului rezervor, în baza certificatului de calitate și garanție a lucrării, eliberat de unitatea care a efectuat lucrarea.

La prezentarea la RAR se verifică corectitudinea montajului și se face o verificare a emisiilor poluante la funcționarea cu benzină și la funcționarea cu GPL.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...